Cuma Mayıs 3, 2024

Haziran Hareketi Yine Kaçak---Ergin Doğru

kaypakkaya-partizan

Seçimler yaklaşırken HDP seçim gündemini tutmaya devam ediyor. HDP’ nin barajı geçip geçmeyeceği tartışıladursun, HDP’nin siyaset üzerindeki ağırlığı her geçen gün büyüyor.

AKP gericiliğine ve Erdoğan diktatörlüğüne karşı sadece siyaseten değil, matematiksel olarak da karşı durabilecek yegâne gücün HDP olduğu her geçen gün daha belirginleşiyor. Bu yüzden de ırkçı Türk egemen sisteminin mağduru olmuş  toplumsal kesimler  HDP’ de buluşuyor. Bu tartışmalar içerisinde sosyalistlerin birliği anlamında tavrı beklenen Haziran Hareketi’ de seçim tavrını açıkladı.

Haziran Hareketi’nin açıklaması aslında çok beklenmeyen bir açıklama değildi. İçerisinde yer alan ulusalcı, şoven çevrelerin tipik Kürt düşmanı yaklaşımları biliniyordu. Yine Haziran Hareketi’nin önemli bir kesiminin cumhurbaşkanlığı seçimindeki tavrı, bu konuda çok umut vermese de herkeste bir beklenti oluşturmuştu.

Beklentinin ana sebebi sosyalistler ilk kez siyaseten çok etkili olabilme şansına kavuşmuştu. Sosyalistler ve Kürt hareketinin birlikteliği seçimlerde önemli bir belirleyici güç olacak ve seçimlerden sonrada belirleyici olma  imkanı çok yüksek olacaktı.  Haziran hareketinin desteği aslında hareketin kendisini de   kendi gücünü çok çok aşan siyaseten etkili bir tavrın sahibi yapacak  ve eleştirdikleri AKP gericiliğine etkili hamle yapacaklardı.

Haziran hareketi siyasetten etkili olma şansını kaybetti ve geleneksel siyasi alışkanlıklarına mahkum oldu. Haziran hareketi açıklamasında  CHP ile HDP’yi aynı noktada değerlendirmek ,siyasi bir körlük değilse ,siyasetten baktıkları yeri ve kime yakın olduklarının da göstergesidir.

Açıklamanın içeriğinde genel olarak baktığınızda aslında hiçbir şey söylememenin belgesi olarak da görülebilir. Şimdi herkes Hazirancılara   iyi de siz ne yapacaksınız diye soruyor ?  Yapılan açıklama bir çok soruyu içinde barındırıyor. Örneğin, sokağın sesi olacağız diyen Hazirancı arkadaşlar yapılarının sokaktan ne kadar uzak olduğunu bilmezler mi? Sokak siyaseti diyecekseniz, kırk yıldır sokakta olan Kürt hareketini görmeden, sistemin kendisi olan CHP ile mi sokağın sesi olacaksınız!

Yine Gezi direnişinin sonucu olmakla övünen, onun siyasetini yapmak isteyen Hazirancılar Kürt hareketini Gezide görmezden gelip ıskalasalar da ,HDP içerisindeki Gezicileri nereye koyuyorlar.

Hazirancıların görmediği bir diğer nokta ise bu açıklama aslında sonuç olarak AKP ile aynı noktaya düşer. HDP’yi AKP ile işbirliği ile suçlayan Kemalistlerden etkilendikleri anlaşılan Hazirancı arkadaşlar unutmasın ki AKP geriletilecek, Erdoğan’ın önüne geçilecekse bu ancak HDP’ nin barajı aşması ile mümkündür.

Haziran hareketi içerisinde Kürt düşmanı, ulusalcı kesimlere inat hala gerçeği gören ve devrimcilerin ve sosyalistlerin geleceği açısından önemli bir fırsat sunan seçimlerde HDP ile olacak, ona destek verecek önemli bir kesimin olduğunu biliyoruz.

Tarihin önümüze koyduğu devrimci sorumluluğun bir gereği olarak Kürt hareketi ve HDP içerisindeki ötekileştirilmiş kimliklerle siper yoldaşlığı yapmak, Haziran hareketi içerisindeki sosyalistlerin görevidir. geçmişlerinde bedel ödeyen sosyalistlerin tarihin önlerine koydukları görevden kaçmayarak bu coğrafyada ezilenlerin, ötekileştirilenlerin  sesi olacağına ve Geziden Liceye,Cizreye devrimci bir cephe yaratacaklarına inanıyoruz.

HDP barajları yıka yıka gelirken bu zaferde hepimizin omuz omuza olması ve zaferi paylaşması özlemimiz olan bir umuttu. Şimdi artık umudu gerçekleştirme zamanı.  


1402