Salı Nisan 16, 2024

Zaman :Özgür Karakaya

kaypakkaya-partizan

“Her zaman düşünceli olun. Çünkü karşılaştığınız herkes, inanın, en az sizin kadar zorlu bir mücadele veriyor. Her insan kendi içinde savaş veriyor ve bir çözüm bekliyor”-Platon

Zaman, bir kuşa benzer. Kanatlarında da  renkleri de taşır. Alınıp satılamayan, depolanamayan ve değiştirilemeyendir.Antik Yunan- Roma döneminin anlayışına göre de  zaman döngüsel ve süreklidir.

İnsanlarda izini saç,sakal,tüy,kırışıklık,eşyalarda ise toz olarak bırakandır.Anların birikip oluşturduğu okyanustur.

Damda atılan çentiklerin de efendisi  olur. Kavramayı ve alışmayı da sağlamaktadır. Bir kadının gözyaşlarının makyajının üzerinden akışıdır.  

Saçları beyazlatan,deneyimleri de biriktiren, boyu da uzatmaktadır ve geçtikçe geç kalınandır zaman. Ömür taksimetresi gibidir. Takvim gibi durmamaktadır.

Boşa giden zamansa, yaşamın icinden kopmuş işe yaramayan bir parça gibidir. Yaşamımızda zamanı ne kadar verimli kullanırsak yaşam icin de o kadar birikim yapmış oluruz.

İnsanın verimli çalışması da çalışma zamanın  insana uygun olmasıyla mümkündür . 8 saat çalışma, 8 sosyal yaşam, 8 saat uyuma bilime göre insana en uygun zaman dilimleridir. İnsanın en değerli cevheri de zaman  ve emeğidir.

Mesafeyi ölçmek icin de kullanılan bir ölçektir zaman.Doğum ve ölüm arasında da yerini almaktadır.Tarih ve saat bilgileri ışığında konuşmaktır ve enerjiyi de beraberinde getirir. Bilinen bilgilerin belleklerden silinmesidir.Bilinen varlığında bilinmez oluşunu getirmektedir zaman.

Algıya ve ortama göre de farklılık gösterebilir. Kimyasal olayların  bütününü de kapsamaktadır.

Zaman, durmayan,yorulmayan, ilerleyen ele avuca sığmayan bir kavramdır.Geleceğe doğru da farklı hızlarda kesintisiz ilerlemektedir.

Sürekli bir devinim, hareket halinde oluşu getirmektedir. Dostluğun,yoldaşlığın da ölçüsüdür.

Dostlarınızla da  yollarınızın ayrılması ve keşişmesidir. Yıpranan bedenlere inat başlangıçtaki heyecanın hissedilmesindeki mutluluktur zaman.

Fedakârlığın,ihanetin, sevginin  de ölçüsüdür.Yaşama tutunma görevidir.Bir insanın bir insana verebileceği en güzel hediye de  ona ayırabileceği zamandır.

Şairlere ilham vererek içinde de bir çok anlamı taşımaktadır. Kalıcı olmayan  hareketleri de   unutturan , büyük işleri de ölümsüz kılandır zaman.

Can yücel inde  dediği gibi “Zamanımız ne kadar azsa yapacak işler çoktur” diyerek yazımızı noktayalım.

Özgür Karakaya

 

 

2281