Pazartesi Nisan 29, 2024

Dersim Alevi çalıştayı :Ergin Dogru

kaypakkaya-partizan

Geçtiğimiz günlerde Dersim’de düzenlenen Alevi çalıştayı, Alevilerin son günlerde yaşadığı tartışmalar göz önüne alındığında daha da anlamlı ve önemli olmaktadır.

Aleviliğin sürekli bir tehdit ve asimilasyon saldırıları ile yok edilmeye çalışıldığı bir süreçte Aleviliğin tarihsel özüne sahip çıkarak Aleviliğin yaşadığı sorunlara çözüm önerileri geliştirmeye çalışan Dersim Alevi Çalıştayı önemli bir başlangıçtır.

Dersim Alevi Çalıştayı sonuç bildirgesinde yapılan şu tespitleri önemle tekrar okumakta fayda var;

“Kürt Kızılbaş Alevi süreğinde yaşanan sarsıntı ,kaos ve savrulmanın esas sebebi ikrardan kopuş olduğu tespitine gidilmiştir. Bu anlamda yaşanmakta olan kaos halinin önüne geçmenin yolu cümle insan ve varlığa olan ikrarımıza yeniden sahip çıkmaktan geçmektedir.

İnancımız üzerindeki her türlü asimilasyoncu ve tek tipleştirici yaklaşımları ve girişimleri mahkum etmiş, Aleviliğin tüm sürekleriyle var olmasının gerekliliği tartışılmıştır.

Aleviliğin eşitlikçi ve adaletçi sisteminin yeniden kurulmasının ancak ocak sistemi ile mümkün olduğu tespitinden yola çıkılarak pir-talip ilişkisinin sağlıklı şekilde kurulmasının aciliyeti vurgulanmıştır.

İnancın özünde Kadın, yolun esas sahibi olarak kabul edilmesine rağmen günümüzde bu ilkenin tersyüz edildiği,   eril akıl kendini cinsiyetçilik, dincilik ve milliyetçilik olarak örgütlemiş ve inanç sistemimizde kadının yerini daha fazla geriletmiştir.

Kadının konumunun toplumsal yapımız içinde geriletilmesi, asimilasyonun önünün açılmasına ve Kızılbaş Alevi gerçeğinin tahrip edilmesine yol açmıştır. Kızılbaş Alevi inancında Beşikteki ile döşektekinin eşit olduğuna vurgu yapılarak hiyerarşik yapılar reddedilmiştir.

Tarih boyunca kendi kendisine yetmeyi bilen, bu anlamda kendi sorunlarını demokratik komünal toplum esasları üzerinden çözen Alevilik özellikle Cumhuriyet sonrası Koçgiri ve Dersim soykırımlarıyla ağır darbeler almış, ocaklar sistemi ve toplumsal doku işlemez hale sokulmuştur. 

Aleviliğin tarihsel ve birebir örgütlenme modeli olan ocaklar sisteminin pirler öncülüğünde yeniden işlevsel kılınması, inancın ve ibadetin her alanına anadilinin hakim kılınması, cemevi ve derneklerimizin birer akademi olarak yapılandırıp örgütlendirilmesi, kadın ve gençliğin özgün olarak örgütlendirilmesi, İnancın karakterine uygun meclis yapılanmasına gidilmesi gereğine vurgu yapılmıştır.

Çalıştayımız Aleviliğin genel sorunlarının çözümü ve geleceğe taşınma mücadelesinde tüm müsahip alevi örgütlerinin ortak mücadele platformlarının oluşturulmasını ve mücadele birlikteliğini savunur ve bunun gerçekleşmesi için çalışma yapmayı kararlaştırmıştır.”

Dersim Alevi Çalıştayı’nın sonuç bildirgesinde yapılan bu tespitler ve öneriler bugün Demokratik Alevi Hareketinin yaşadığı sıkıntılarında kaynağıdır. Demokratik Alevi Hareketi bu anlamda kendini dara çekmeli ve her türlü iktidar hastalığından uzak durmalıdır.

Alevi inancının korunması, yaşanması ve geleceğe taşınması amacıyla kurulmuş olan Alevi örgüt yöneticileri bu kutsal görevin bilincinde olmalıdır. Kurumlarda seçildikleri görevleri siyasal ikbal avcılığına dönüştürme gibi inancımızın özü ile örtüşmeyen ve etik olmayan yaklaşımları bırakmalıdır. Alevi kurum yöneticiliğinin önemi ve ağırlığını taşıyarak yola hizmet etmelidir.

Demokratik Alevi Hareketi içerisinde yaşanan kaotik ortam göstermektedir ki Aleviler özlerine sahip çıkmalıdır. Yol bir sürek bin bir ilkesi gereği herkes kendini var edebilmeli ve yola hizmet için birlik olmalıdır. Musahip örgütlerin birlik ve berberliğini koruyacak olan yegane koşul, yola hizmet ilkesi olmalıdır. Aksi takdirde ayrışma kaçınılmaz olacaktır. Dersim Alevi Çalıştayı sonuç bildirgesinde yer alan Musahip örgütlerin birliği bu anlamda bugün daha değerlidir.

Yine kadın noktasında yapılan tespitlerin haklılığı Demokratik Alevi Hareketi içerisinde yönetici konumunda yer alan eril yapılanma görüldüğünde doğruluğu kanıtlanmış bir gerçek olmaktadır.

Dersim Alevi Çalıştayı sonuç bildirgesinde yer alan en önemli tespit ise  her Alevinin ikrarına yeniden güçlü bir şekilde sahip çıkma zorunluluğudur. İkrardan kopuş, inançtan kopmak anlamına gelmektedir. Yaşanan sıkıntıların kaynağı ise budur.

Önemli bir adım ve başlangıç olan Dersim Alevi Çalıştayı’nın ortaya koyduğu yeni bakış açısı ve kararlılıkla yürümek ,yola hizmet anlamında önemli bir katkı sunacaktır. Ortadoğu’da yaşanan gerici barbar zulmü ve AKP gericiliğinin ittifakı göz önüne alındığında Aleviler açısından yapılması gereken iktidar hastalığından uzaklaşıp, Musahip örgütlerin birliği ile yola hizmet etmek ve yolu savunmaktır.


1317