Cumartesi Nisan 27, 2024

Erzurum’da eksi 12 derecede zincirli eylem

kaypakkaya-partizan
Atatürk Üniversitesi öğrencileri, 7 aydır tutuklu bulunan 8 üniversite öğrencisi için eksi 12 derecede zincirli eylem gerçekleştirerek tutuklu öğrencilerin serbest bırakılmasını talep etti

 

Erzurum Mahallebaşı semtinde bulunan BDP ve HDP İl Teşkilat Binası’nın bulunduğu alanda toplanan bir grup üniversite öğrencisi, BDP, HDP, DGH, İHD İl Teşkilatı üyeleri ile halkın katıldığı zincirli bir eylemle 8 tutuklu öğrencinin serbest bırakılmasını talep etti.

Mahallebaşı semtinde “Tutuklu 8 arkadaşa özgürlük” sloganlarını atarak yürüyen kitle, Mahallebaşı Meydanı’nda bir basın açıklaması yaptı.  

Açıklamada ülkemizin açık bir hapishaneye dönüştürüldüğüne dikkat çekilerek şu ifadelere yer verildi: “Sözde hak ve hukukla yönetilen bir ülkede, benim gibi düşünmeyenler benden değildir yalanıyla Kürt halkını ötekileştirmenin ‘ileri demokrasi’sini yaşıyoruz. Bu demokrasi; fikirlerin konuşulmasından, barışçıl siyasetten, onurlu yaşamdan, kalem tutan insanlardan korkan demokrasidir. İnsan hak ve özgürlükleri alenen ayaklar altına alınan bir demokrasi. Ve sözde adalet safsatası ise, dünyanın hiçbir uygar toplumunda örneği bulunmamaktadır”  

‘8 arkadaşımız bir an önce serbest bırakılsın’

Kitle adına yapılan açıklamada, ülkemizde hukuk ve adaletin rafa kaldırıldığı ifade edilerek 8 öğrencinin bilinçli olarak hapishanede tutulduğu belirtildi.

Tutukluluk durumlarının yasal olmadığına dair yapılan itirazların dikkate alınmadığını belirtilen açıklamada, yapılan duruşmalarda beraat taleplerinin reddedildiği ifade edildi. Böyle bir kararın ancak Türk mahkemelerinde yaşandığı anlatılarak vicdan dışı ve hukuk dışı kararlara imza atıldığı kaydedildi.

Açıklama şu ifadelerle sona erdi: “Biz, okumaktan başka alternatifi olmayan Kürt öğrenciler olarak şunun iyi bilinmesini isteriz ki; bize dayatılan teslimiyetçi ve onur kırıcı hiçbir dayatmanızı kabul etmiyoruz. Siz, iktidarı ve yargı organlarını ellerinde bulunduran işbirlikçi düzenbazlar, korumakla şeref bildiğimiz onurumuzu size kurban etmeyeceğiz. Ne içeride ne de dışarıda hiçbir güç bize boyun eğdiremez. Bunu tekrar tekrar kafanıza sokmanızı tavsiye ediyoruz. Buradan tüm yetkililere tekrar tekrar sesleniyoruz; başta Türkiye’deki tüm tutuklu ve hükümlü öğrenciler olmak üzere keyfi uygulamalarınızın esiri olmuş 8 masum arkadaşımızın derhal bırakılmasını istiyoruz.”

Zincirli eylem yapıldı

Birbirlerine zincirlerle bağlı olan 8 kişi tutuklu arkadaşlarının durumuna dikkat çekmek için eksi 12 derecede Mahallebaşı Meydanı’ndaki bir direğe kendilerini zincirledi. Yaptıkları eylemin 8 gün boyunca günde 8 saat olmak üzere süresiz, dönüşümlü olarak devam edeceğini belirten öğrenciler, 8 arkadaşları için adalet istediklerini belirtti. Zincire bağlı olan 8 kişiye destek olan kitle ise, “Baskılar bizi yıldıramaz”, “Direne direne kazanacağız” sloganlarını atarak söylediği şarkılarla eyleme destek verdi.

3537

Son Haberler