Cuma Nisan 26, 2024

Salih Müslüm ParisThéatre Gymnase'ta Ayakta Karşılandı-

kaypakkaya-partizan
Fransa Kürd Demokratik Konseyi* dün akşam Paris’te Kôbani’yle dayanışma ve Kobane’ye Destek amaçlı bir etkinlik düzenledi.

 

PYD  Eşbaşkanı Salih Müslüm’ün ve  birçok sayıda Fransız siyasetçinin katıldığı geceye, Kobane  Direnişi Şefi Komutan Narin Afrin de telefonla iştirak etti..

Narin Afrin, Yaşam ve savunma için gerekli temel ihtiyaçlarını asgaride çözümlemiş olsalar da Barbar DAİŞ’e karşı zor koşullarda mücadele yürüttüklerini söyledi. Suriye’nin diğer bölgelerinde halkın  iyi organize olamadığını ve bir güç oluşturamadığını belirten Komutan Afrin, Rojava’da barbarlara karşı tek başlarına mücadele yürüttüklerini dile getirdi.  

Son ana kadar hiçbiryerden maddi yardım almadan kendi özgüçleriyle mücadele  yürüttüklerini söyleyen Afrin, hep halkımıza güvendik dedi.  

Suriye Kürdistanı’nda yer alan diğer iki kantonun,  Afrin ve Cezire’nin de teröristlerin ataklarına maruz kaldığını söyleyen Afrin,Teröristlerin Kobanı’yi işgal etme çabalarının nedenini Kobani’nin demokrasi mücadelesinde direnişin sembolü olmasındandır dedi.

Şehitleri için üzüldüklerini, ama verdikleri mücadele için gurur duyduklarını, bu direnişte kadının başat bir rol üstlendiğini, Arin Mirkan’ın Kobane direnişinin onuru olduğunu ifade eden Komutan Afrin , uluslararası desteğin ve dayanışmanın daha da gelişmesiyle, DAİŞ teröristlerini topraklarından tümüyle silip atacaklarını söyledi.

Afrin,  Kobani’yle  ilk defa insanlığın, barbarlara karşı ortak bir tavır aldığını, bu nedenle direnişlerinin evrensel bir değere sahip olduğunu, ittifakın daha da güçlendirilmesiyle, Kobani’nin kazanacağını, bunun sadece kendi topraklarının özgürleşmesi değil, tüm Orta-Doğu’nun özgürleşmesi demek olacağını belirtti.

Gece /Miting,  Kobane’yle dayanışma içinde olan Fransız politik şahsiyetlerinin konuşmalarıyla devam etti.

Sol Parti’den Martine Billard, Rojava’dan yeni dönen gazeteci yazar Patrice Franceshi, Ensemble grubu adına eş sözcü Jean François Pelissier, Avrupa Parlamentosu milletvekili Karima Delli, Fransa İli Bölge Konseyi Başkan Yardımcısı Sosyalist Parti’den Julien Dray, Yeni Anti-Kapiltalist Parti (NPA)’den Alain Krivine, Humanite Gazetesi Direktörü, Komünist Parti’den Avrupa Parlamentosu Milletvekili Patrick le Hyaric sırasıyla sahnede söz aldılar.

Patrick Hyaric, ‘Tüm Avrupa, başta Fransa olmak üzere Orta Doğu’da olanlardan sorumludur. Yapılan askeri yatırımlar bugün kendilerine bir tehdit olarak geri dönmüştür.Ve o tehdite karşı Kobane’de haklı ve meşru bir savaş yürütülüyor dedi.

Konuşmacıların hepsi, Avrupa’nın, özelinde de Fransa’nın  Kobani’ye destek  konusunda gerektiği kadar süratli davranmadığını, Kobane’de sürdürülen mücadelenin aslında barbarlığa karşı yürütülen bir insanlık mücadelesi olduğuna vurgu yaparak, PKK’nin terörist listesinden çıkartılması, Kobane’ye acil destek sunulmasıyla ilgili  Avrupa Parlamentosu’na ve Fransa Hükümeti’ne çağrı yaparak konuyla ilgili somut adımlar atılması gerektiğini söylediler.

Konuşmalar Kürdçe ve Fransızca olarak iki dilde yapıldı. Geceye ilgi büyüktü. Seyirciler arasında Fransızların çoğunlukta olması dikkat çekici ve sevindiriciydi.

Gecede ayrıca Kobane üzerine slayt bir film gösterisi yapıldı. DİHA’nın Türk askerlerinin DAİŞ çetelerine yardımını belgeyen görüntüleri de yayınlandı.

Salih Müslüm’ün sahneye zafer işaretiyle gelmesi, izleyiciler arasında büyük heyecan uyandırdı. Tüm salon, alkışlar ve sloganlar eşliğinde Salih Müslüm’ü ayakta karşıladı.

Müslüm’ün konuşmaları, PYD Fransa Temsilcisi Xalid İsa tarafından spontane olarak Fransızca’ya çevrildi.

Salih Müslüm şunları söyledi :

Suriye’deki Kürdlerin mücadelesi çok eskiye dayanmaktadır.Dünya, Kobane direnişiyle şu anda Suriyeli Kürdleri tanıyor. Bizler Suriyeli Kürdler olarak,1946 Yılından bu yana  demokratik haklarımız için mücadele vermekteyiz. Suriye devleti ve yönetimi bu ülkede yaşayan kürdlerin kimlik kartlarını ellerinden alarak bizleri kimliksiz yaşamaya mahkum etti, Suriye vatandaşı gibi bir iş başvurusu yapamadık, çalışamadık. Hem maddi hem de manevi olarak yoksullastırılmaya itildik.

2004 yılına kadar büyük baskı altındaydık. 2011 yılında devrim sürecimiz başladı.Bir yanda diktatörlük bir yanda radikal fanatik örgütler vardı biz 3.cü yolu demokrasi yolunu seçtik. Devrim koşullarımız çok zordu. Din iktidarların elinde bir siyaset aracı haline dönüşmüş, kirlenmişti. Siyaset kirliydi.

Bugün Kobane 57’inci gününde büyük direniş sergiliyor.Direnişimizi genç kızlarımız ve genç erkeklerimiz yürütüyor. Bir buçuk yıldır çeşme suyu ve  elektrik yok ilçede. Biz sadece  terörist DAİŞ’in  saldırılarına değil, ambargo uygulayan Türkiye’nin saldırı ve baskısına da maruz kalıyoruz.

Kobane Direnişi bize çok şeyi öğretti.

Direnişimiz, katil, çapulcu, barbar, fanatik DAİŞ’i dünyaya teşhir ederken, bunların arkasındaki güçler de teşhir oldu.Bu güçler Uluslararası mahkemede yargılanmalıdır.

Kobane direnişi,İnsanlık değerlerini savunduğu için değerlidir, önemlidir.Bizim rejimimizde insanlar arasında eşitlik sağlanacak, kadınların erkeklerle eşit haklara sahip olma ilkesi öncelik taşıyacaktır.Bu tüm halklar için geçerli olacaktır.Her vatandaşın kendini ifade edeceği demokratik bir sistem tek amacımızdır.

Kobane direnişi bir başka şeyi daha bize öğretti. Kürdlerin artık dünyada yalnız olmadığını. Eskiden Kürdler yalnızdı.Dağ köylüsüydü.Kobane’yle artık Kürdler yalnız değil.Dünyanın her köşesinde dostları destekçileri var. 1 Kasım’da 46 ülkede 206 şehirde Kobani’ye destek eylemi yapıldı. Kuzey Kurdistanlı Kürdlerin canları pahasına destek ve dayanışmasını saygıyla anıyor buradan teşekkürlerimi sunuyorum.

DAİŞ, resmi bir otorite gibi davranıyor. Belli ki arkasındaki güçlerden destek alıyor.Türkiye’nin ve Türk basınının bize yönelik karalama politikaları, bize DAİŞ’ten daha çok zarar veriyor.

 Demokrasiyi bizi destekleyen tüm güçlerle birlikte kuracağız.Bazı dostlar soruyor : Size nasıl yardımcı olabiliriz diye .Öncelikle morale, politik,diplomatik desteğe ihtiyacımız var.Yüzlerce yaralımız var.

Dostlarımız bizi desteklerse,bu zaferi kazanırız. Kazandığımız zafer insanlığın zaferi olacaktır. Kobane direnişi haklıdır,meşrudur.

Etkinlik,katılımcıların kobane için birer mum yakmalarıyla birlikte sona erdi.

 

* (Conseil Démocratique Kurde de France-CDKF)

 

11/11/2014

Paris

Hülya Yetişen
1436

Son Haberler