Pazartesi Mayıs 13, 2024

Kurdistanın Doğusunda Son Durum

kaypakkaya-partizan
BasNews muhabirinin aktardığına göre olaylar esnasında değişik yerlerinden yaralanan yaklaşık 20 kişi de evlerde tedavi ediliyor. Bu kişilerin gözaltına alınma korkusuyla hastanelere başvurmadığı bildiriliyor.

 

Mahabad'da yaşanan olayların ardından güvenlik güçlerinin tutukladığı 40 kişinin bugün Urmiye cezaevine gönderilmesi bekleniyor. Kentte gergin bekleyiş sürüyor.

Mahabad’da yaşanan olayların ardından güvenlik güçlerinin tutukladığı 40 kişinin bugün Urmiye cezaevine gönderilmesi bekleniyor. Kentte gergin bekleyiş sürüyor. 

BasNews muhabiri İran rejimi güvenlik güçlerinin kent merkezi ve sokak aralarında yoğun tedbir aldığını, şehirde yaşamın normal akışında sürdüğü ancak hissedilir bir gerginliğin olduğunu aktardı. 

Mahabad’da yaşanan protesto gösterilerinin ardından yaklaşık 40 kişi tutuklanmıştı. Bu kişilerin bugün Urmiye cezaevine nakledilmesi bekleniyor ancak halk bu karardan memnun değil. Bu amaçla bugün öğleden sonra kentte bir gösteri yapılacağı belirtiliyor. 

BasNews muhabirinin aktardığına göre olaylar esnasında değişik yerlerinden yaralanan yaklaşık 20 kişi de evlerde tedavi ediliyor. Bu kişilerin gözaltına alınma korkusuyla hastanelere başvurmadığı bildiriliyor.  

Öte yandan olaylar esnasında ağır yaralanarak hastaneye kaldırılan 25 yaşındaki Akam adlı gencin, 5 defa ameliyata alındığı ancak hala durumunun ciddiyetini koruduğu söyleniyor. 

Mahabad kentindeki protesto gösterilerinde yaralanan Akam Tellac adlı Kürd gencin sağlık durumunun ciddiyetini koruduğu bildiriliyor.

Mahabad’ da düzenlenen protesto gösterilerinde yaralanan 25 yaşındaki üniversite öğrencisi Akam Tellac’ın hayati tehlikesi devam ediyor.

Durumun ciddi olduğu belirtilen Tellac’ın, güvenlik geçekçisiyle  Mahabad’dan alınıp Urmiye’deki bir hastaneye nakledildiği belirtiliyor. 

Hastane yetkilileri tarafından yapılan açıklamada, Tellac’ın av tüfeği ile vurulduğu ve iç kanama geçirdiği belirtildi.

SERDEŞT’TE 30 GÖZALTI

Öte yandan, Rojhılat’ın  Serdeşt kentinde, Mahabad olaylara destek  amacıyla düzenlenen protesto gösterisinde 30 kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

Rudaw’ın haberine göre, Serdeşt kentinde dün akşam Seruçawe Meydanı’ndan Selahaddin Eyyübi Meydanı’na yürüyüş düzenleyen Kürdler,  İran güvenlik güçleri engeliyle karşılaştı.

Serçawe Meydanı’nda yapılan  yürüyüşe, İran güvenlik güçlerinin müdahale ettiği öğrenildi. Güvenlik güçlerinin halkı dağıtmak için havaya ateş açtığı belirtildi.

Çıkan olaylarda 30 kişinin gözaltına alındığını kaydedildi.

İRAN YARGI SÖZCÜSÜ: FERİNAZ OLAYINDA SANIĞIN SUÇU ORTADA 

İran basınına konuşan İran Yargı Sözcüsü Gulam Hüseyin Muhsini Ejehi, “Kısaca bilgi vermem gerekirse bu dosyada sanığın suçu olduğu açıkça ortada. Ancak suçun ne ölçüde olduğu soruşturmanın ardından belli olacak. Şimdilik konunun ayrıntıları ile aydınlatılmasını beklemeliyiz” dedi. 

İran Emniyet Genel Müdürlüğü Sosyal Hizmetler Şube Müdür Yardımcısı Said Muntezir el-Mehdi de, baş sanığın gözaltında suçunu itiraf ettiğini söylemişti.

OLAYLAR NASIL BAŞLAMIŞTI

Kürd kenti Mahabad’da gösteriler, 26 yaşındaki Ferinaz Hosrewani’nin, Tara Otel’de İran güvenlik güçleri mensuplarının tecavüzünden kurtulmak için dördüncü kattan aşağı atlayıp, hayatını kaybetmesi üzerine başlamıştı.

Urmiye Vali Yardımcısı Aliraza Radfer, Mahabad’ta düzenlenen protesto gösterilerinde 25 kişinin yaralandığını, bunlardan 7’sinin polis olduğunu söylemişti.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin ofisinden yapılan açıklamada ise, güvenlik güçlerine halka ateş edilmemesi ve olayın bir an önce aydınlatılması uyarısında bulunulmuştu. (Ajanslar)


1016