Pazar Mayıs 5, 2024

İzmir YDG baskıları protesto etti

kaypakkaya-partizan
Bornova’da Hayrettin Duran Lisesi idaresinin öğrenci velilerine YDG’li Umut Fındık hakkında olumsuz propaganda yaparak Fındık’ı “terörist” diyerek hedef gösterilmesini protesto eden Yeni Demokrat Gençlik (YDG) üyeleri İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şube binasında basın toplantısı düzenledi.

 

Toplantıda ilk önce YDG’li Mert Okuyan konuştu. Okuyan, son dönemde YDG çalışanlarına yönelik devlet ve polis baskısını anlattı. 9 Mart günü YDG üyesi Egemen Özegemen’in Balçova’da hiç sebep gösterilmeden sivil polislerce zorla Fiat marka bir arabaya bindirilerek gözaltına alındığını söyledi. 20 Mart günü ise Menemen’de Newroz afişi asan 4 YDG’linin gözaltına alınıp polis aracında ve karakolda işkence gördüğünü, tehdit ve küfürler eşliğinde baskı yapıldığının anlatıldığı toplantıda 9 Eylül Üniversitesi’nde 2 kadın YDG’linin de polislerce taciz edilip ailelerinin arandığını belirten Okuyan, baskıların çalışmalarını engellemeyeceğini ifade etti. İç Güvenlik Paketi geçmeden bu tarz faşizan ve keyfi uygulamaların olduğuna dikkat çeken Okuyan, İç Güvenlik Paketi’nin yasalaşmasının ardından devletin ve polisin keyfi davranışlarının artacağına vurgu yaptı.

Basın toplantısında, Bornova Hayrettin Duran Lisesi son sınıf öğrencisi Umut Fındık da söz aldı. Fındık, Hayrettin Duran Lisesi Müdürü Mahir Dursun’un kendisi üzerinden olumsuz propaganda yaptığını söyledi. Fındık, öğrenci arkadaşlarının müdür ve polis tarafından aranarak “çocuklarınızı bu çocuktan uzak tutun, bu çocuk terör örgütüne üye” sözleriyle kendisinin muhalif kimliğine yönelik saldırı gerçekleştirildiğini belirtti. Okul içerisinde “tecrit” edilmek istendiğine dikkat çeken Fındık, kendisine yönelik tüm fiziki ve psikolojik saldırılardan başta okul müdürü Mahir Dursun olmak üzere İzmir Emniyet müdürlüğü olduğunu ifade etti.

Fındık, kendisinin eşit, bilimsel, anadilde eğitim için ve baskı ve faşizm uygulamalarına karşı mücadele ettiğini ve etmeye devam edeceğini söyledi. Fındık, devletin ve onun kolluk güçlerinin aileleri rahat bırakmasını talep ederek mücadelelerine engel olamayacaklarını belirtti.

Toplantıda son olarak İHD yönetiminden Caner Canlı söz aldı. Canlı, polisin yıllardır öğrenci gençlik üzerinden baskılarını sürdürdüğünü söyledi. Yıllardır aynı yöntemlerle mücadele edeni engellemeye yönelik psikolojik baskı kurmaya çalıştığını ifade etti. Canlı, İHD olarak bu olayın takipçisi olacaklarını vurguladı.

Kızıl Bayrak / İzmir

 

1236