Cumartesi Nisan 27, 2024

Cenevre’de Basın Konferansı

KAYpakkaya-partizan
İsviçre’nin Fransız kantonlarını kapsayan, Mehmet Yesilçalı’ya Özgürlük Kordinasyonu Cenevre kentinde, Özgür Politika ve yerel gazetecilerin katıldığı bir Basın Konferansı gerçekleştirildi.

 

Kordinasyon tarafından tutuklu ATİK aktivisti Mehmet Yesilçalı için başlatmış oldugu destek ve serbest bırakılması talepli atılan imzalar, İsviçre milletvekillerinden, sendikacısına, üniversite profesör’lerinden, sanatcıların da içinde yer aldığı 100 imzacı ve 29 da kurum imzalayarak toplam 129 yapılarak, Almanya anti terör yasasına atıfta bulunuldu.

24.08.2015 tarihinde Cenevre Halk Evi binasında yapılan basın konferansını, Mehmet Yeşilçalı’nın avukatlarından, Hüsnü Yılmaz, Olivier Peter ve ATİK temsilcisi Zelal Nazlı tarafından düzenlendi.

Konferans’da ilk sözü alan ATİK temsicisi Zelal Nazlı; „Almanya Adalet Bakanlığının arkadaşlarına yönelik yaptığı operasyonla birlikte Avrupa’da legal bir yapı olarak çalışma yürüten ATİK’in illegalize edilmeye çalışıldığına dikkat çekti. Tutuklu bulunan arkadaşlarının yaptığı bütün çalışmaların yasal olduğunu anlatan Nazlı, DAİŞ başta olmak üzere anti demokratik yapılara karşı mücadele yürüten devrimcileri yaptıklarından dolayı tutuklanmasının kabul edilemez olduğunu söyledi. Yapılan opersyonlarla ATİK üzerinden Avrupa da faaliyet yürüten politik göçmen örgütlerine bir göz dağı verilmek istenilmekte. Bu davanın hiç bir şekilde hukiki olmadığı gibi tamamanen politik bir dava olduğuna dikkat çekti.“

Nazlı’dan sonra Avukat Hüsnü Yılmaz’da müvekili Mehmet Yeşilçalı’nın hukuksuz bir şekilde içeride bulunmasını kınayarak başladı konuşmasına,

„Hazırlanan dosyada suc teşkil edecek hicbir maddeye rastlanmamış olmasına rağmen İsviçre Federal Adalet Bakanlığın Almanya ya iade kararı vermesi hukuk dışı olmuştur.

Bu hukuksuzluk Alman Federal Savcılığının başlattığı operasyonla bir anlamda Türkiye’nin hukuksuz adaletine ortak olduğuna dikkat çeken Yılmaz, İsviçre’nin 2007 yılında siyasi iltica statüsü tanıdığı Yeşilçalı’yı Alman savcılığının istediğine üzerine tutuklayıp ardından da Almanya’ya iade kararı almasıyla Cenevre Mülteciler Sözleşmesini çiğnemiştir.

Yeşilçalı’nın Almanya’ya iade karına itiraz ettiklerini ifade eden Yılmaz, İsviçre Federal Adalet Dairesi’nin hukuksuz bir şekilde aldığı bu karardan vazgeçmesi, Almanya’nın hukuksuzluğuna ortak olmaması ve Yeşilçalı’yı kısa süre içerisinde serbest bırakması gerektiği talebinde bulundu.“

Avukat Olivier Peter ise „İsviçre’nin kendi hukuk sisteminin dışına çıkarak Alman savcısının isteğine göre hareket ettiğini ifade ederek, İsviçre yargı sisteminin Yeşilçalı hakkında aldığı kararla birlikte yeni argümanlar geliştirerek Alman savcılığı ile ters düşmeme yollarına girdiğini belirtti.

Yeşilçalı’nın doktor raporları olmasına rağmen uzun süreden beridir Fribourg Cezaevi’nde tutuklu bulunmasına tepki gösteren Peter, cezaevi koşullarında kalması çok zor olan Yeşilçalı’nın İsviçre tarafından alınan Almanya’ya iade kararının hiçbir hukuksal boyutunun olmadığını söyledi. Uluslararası Mülteci Kanunlarına göre siyasi ilticacıların haklarını da hatırlatan Peter, Yeşilçalı hakkında verilen iade kararının kaldırılması ve serbest bırakılması için bir dizi eylem ve etkinliklerin yapılacağını da dile getirdi.“

Konferansın sonunda Yılmaz ve Peter müvekkilleri şahsında İsviçre’de geliştirilmeye çalışılan anti-demokratik yargılanmalara karşı mücadele edeceklerini belirtiler.

Saat 10.00 da yapılacak konferans öncesi Cenevre köprüsü üzerine Mehmet Yeşilçalıya Özgürlük sloganlı pankart asıldı. 

1074

Son Haberler