Cumartesi Nisan 27, 2024

Basına ve kamuoyuna

kaypakkaya-partizan
AVRUPA`NIN BİR KAÇ ÜLKESİNDE ATİK ÜYELERİNE YAPILAN HAKSIZ , HUKUKSUZ ve POLİTİK TUTUKLAMALARI KINIYORUZ !

 

15 NİSAN 2015 tarihinde Alman Hükumeti eş zamanlı olarak bir çok eve kapıları kırmak süreti ile baskın düzenleyip sudan bahanelerle ATİK ( Almanya Türkiyeli İşciler Konfederasyonu ) üyelerini gözaltına aldı.

Tutuklamalar sadece Almanya ile sınırlı kalmamış , aynı zamanda Fransa – Yunanistan ve İsviçre`de de 3 ATİK üyesi aynı suçlamalarla göz altına alınmıştı.

İsviçre`de gözaltına alınan ATİK üyesi ve politik sürgün olan Mehmet Yeşilçalı ,Avrupa`da ve İsviçre`de yasak olmayan, tamamen ifade ve örgütlenme özgürlüğü kapsamında yaptığı bir takım faaliyetlerden dolayı suçlanmış ve tutuklanmıştır.

İsviçre hükumetinin , aldığı bu hukuksuz tutuklama kararı , Birleşmiş Milletler Medeni ve Siyasi Haklar Sözlemesine ve Evrensel Hukuk ilkelerine de aykırıdır.

Mehmet Yeşilçalı , tutuklu bulunduğu Fribourg Cezaevi , insan hak ve özgürlüklerine aykırı bir şekilde ailesi ile görüştürülmemekte , çıplak aramalara maruz kalmıştır.

Ayrıca , Mehmet Yeşilçalı , kendi iradesi dışında  , gözdağı ve ekstra cezalandırma anlamında üç gün içinde başka cezaevine nakledilmiş , hücrede tutulmuş ve tekrar Fribourg cezaevine geri getirilmiştir.

Bütün bu uygulamalar , insan hak ve özgürlükleri konusunda bir çok uluslar arası sözleşmelere imza atmış , bu tür etkinliklere ev sahipliği yapmiş , demokrat ve humaniter devlet anlayışına ters düşmektedir.

İsviçre hükümeti , bu hukuksuz tutuklamaya son vermeli , Alman hükümetinin iade talebini reddetmeli ve Mehmet Yeşilçalı`yı serbest bırakmalıdır.

Avrupa Sürgünler meclisi olarak , ATİK üyelerine yapılan bu haksız tutuklamaların ve özgürlük ihlallerinin son bulmasını istiyor ve İsviçre`de oluşturulan „ ATİK`in illegalite edilmesine karşı dayanışma birliğin de yer alacağımızı bildiriyoruz.

AVRUPA SÜRGÜNLER MECLİSİ

 

1024