Pazartesi Mayıs 13, 2024

ATİK 23. Kongresi Çoşkuyla Başladı.

kaypakkaya-partizan
Kongrede iki günlük oturumu yönetmek için Metin Atak Divan başkanlığına seçildi. Divan başkanından sonra Elisabeth Şahan sekreter ve Nilüfer Öcal ise yazman olarak seçildiler.

 

23. ATİK Kongresi coşkuyla başladı.  Konsey üyesi Mansur Akkaya 23. Kongrenin açılışını yaparak,  katılan delegeleri ve kitleyi  selamladı. Ardından demokrasi, özgürlük ve Sosyalizm mücadelesinde şehit düşenler adına saygı duruşuna çağrıldı. Grup Umuda Haykırış, katılan delege ve miafirlerle birlikte Avusturya İşçi Marşını seslendirdi.

Daha sonra ise delege tespiti yapılarak 139 Delegenin 100 delegesi kongrede hazır bulundu. Kongre Avrupa’nın birçok yerinden katılan delegelerle birlikte resmi olarak başlatıldı.

Kongrede iki günlük oturumu yönetmek için Metin Atak Divan başkanlığına seçildi. Divan başkanından sonra Elisabeth Şahan sekreter ve Nilüfer Öcal ise yazman olarak seçildiler.

Konseyin sunduğu Gündem maddeleri Delegelerin önerileri ve değişiklik düşünceleri de alınarak  gündemler kesinleşti.

Açılış ve saygı duruşu, Delege tespiti,  Divan seçimi, açılış konuşması, Faaliyet Raporunun okunması ve oylanması,  Mali Raporun okunması oylanması, Denetim Raporunun okunması, önergeler, yeni yönetim organlarının seçimi, dilek ve temeniler ve kapanış olarak oylandı.

Kongre Faaliyet Raporunun okunmasıyla devam ediyor….

MLPD temsilcisi  MLPD adına kısa bir konuşma yaparak devrimci dayanışmanın önemine vurgu yaptı.

Faaliyet Raporuna yönelik tartışmalara geçildi. Tek tek bölgeler sorunlara ve Faaliyet Raporuna yönelik eleştirlerini yaptılar. Atik Konseyin iki yıllık siyasal anlayışı pratik anlamda olumlu bir sonuç versede kısmi esasta İş yeri ve Sendikal çalışma konusunda bir ivmeyi yakalamadığına dair eleştiriler yapıldı.  Faaliyetlerin tüme mal edilememesine yönelik tartışmalar yapıldı. Bazı Merkezi faaliyetlerin alanlarda önemsenmediği ve Merkeze uygun davranılmadığına yönelik düşünceler belirtildi. Bazı alanlar Autonomcu davrandığı belirtildi.

Ülkede ve orta doğuda ki sıcak gelişmelere yönelik Konsey iyi bir hat izlemiştir. Genelde Türkiye ve Ortadoğudaki gelişmeler iyi okunduğunu ve buna karşıda daha iyi bir mücadele hattı izlendiği belirtildi.  İşçi sınıfı içinde çalışma perspektifi esasta başarıya ulaşamadığını ve alanların bu perspektife uygun davranmadığı belirtildi.

Avrupa Demokrasi Meclisi adına Murat Ceylan konuşma yaptı. Ceylan; özelikle Orta doğuda Emperyalist Politikalara değindi. Buna karşı Enternasyonal ruhla kuşanan Halklarımız karşı koyuşla olumlu bir süreci birlikte ördüğümüzü söyledi.  Bu süreçte bir secim arifesindeyiz. Kralların ve diktatörlerin önüne geçmek için farklılıklarımız ve Özgünlüklerimizle oluşan havayı sandıklara yansıtmak Demokrasi ve Özgürlüklere katkı yapacaktır. Hepimize nefes aldıracaktır dedi.

Faşist zihniyetleri temsil edenlere inanmamak gerekiyor. Bu zihniyet Erdoğan’ın saray zihniyetinde farklı değildir.  HDP tüm Halklarımızın her kesimini temsil eden ve bunu Parlamento ya taşıyacağını umut ediyorum.

Mücadele gazetesi ile ilgili tartışmalar yapıldı. Özelde Mücadele gazatesinin bu tarzda ele alınması ve neden çıkarılmadığı bu kararı alanların bunun altında kalacağına yönelik eleştiriler geldi. Mücadele gazetesinin böyle yayınlanması Kongre iradesine darbedir gibi eleştiriler yapıldı.

Dış ve iç faaliyetler konseyin önderlik rolünü oynayıp oynamadığı temel konu.  Siyasal önderlik.  Kendi iç işleyişinde Konseyin çalışması denetleme nasıldı. Bunlar bilinmeden iyi değerlendirme yapmak olanaksız olur.  İşçi ve sendikal çalışmada ortaya çıkan sonuçlar diğer alanlara tecrübe olarak aktarılmalı.

Gençlik alanında ciddi sorunlar var. Bu sorunlara değinilmediğine yönelik vurgular yapıldı.

Pegida ya karşı mücadele ve araçlarımıza yönelik tartışmalar yapıldı.Irkcılığa karşı mücadelenin süreklileştirilmesi ve ırkcılığın bir devlet politikası olduğu belirtildi.

Yeni bir çalışmaya girildiği bir program oluşturulduğu fakat bu programı asgari düzeyde uygulamaya çalıştık. Somut veriler alanlar Konseyi besleyemedi. Yani elde edilen sonuçlar nitelikli bir hal alamadı. Biz hem çalışma yaptık ve hem de yaptıklarımızdan öğreneğiz belirtildi. Biz işin özneleri olarak somuta yönelmemizin dışında seçeneğimizin olmadığına vurgusu öne cıktı.

Konsey adına Süleyman Gürcan Faaliyet raporununa gelen soru ve düşüncelere yönelik toparlama yaptı. Toparlamada sonra Akşam Yemeği arası verildi…

Sürgünler Meclisinde Güneş Uzun Kongreyi selamlayarak mesaj sundu. Daha sonrasında ise ADHK temsilcisi mesaj sunarak Kongreyi selamladı.

Akabinde Docent Haluk Gerger sunusunu yapmak üzere kürsüye geldi, Haluk Gerger tasfiyeciliğe karşı mücadelede ATİKin önemine vurgu yaptıktan sonra, Emeryalist poltikalara değindi. Gerger Kapitalist krize ve nedenlerine değinerek asıl nedenin nerelerden kaynaklı olduğunu belirti. Emperyalistlerin krizinin kötü yöneticilerden kaynaklı olmadığı bunun yapısal bir krizi olduğun vurgu yaptı. Bir Avuc Kapitalistin ve Emperyalistin Milyonlarca insan üzerinde egemenlik kurduğunu esasta bunu şiddet ve terörle Mücadelenin önünü kesmeye çalıştıklarını ama tüm bunlara da yenilecektir. Kapitalizm kendiliğinde çökmez. Müdahale olmaksızın Kapitalizmin çözülmesini beklemek ham hayalcilik olur. Milyonlarca insan bilinmemezlikten kaynaklı Kapitalizmin özünü deşifre edememe bilmemeden kaynakllı caresizlik içinde yönetilmeye mahkum bırakilmakta.

Mali Rapor okunduktan sonra oy birliğiyle kabul edildi.

Mali Raporda sonra yazılı sunulan Önergeler bölümüne geçildi. Delegelerin Kongreye yazılı olarak sundukları 6 önergeden 4 Dilek ve Temeniler olarak ele alındı.

Eş Başkanlık önergesi oylamada 66 Delegenin evet oyunu alarak tüzük maddesi gereği  kabul görmedi. Tüzüğe yönelik değişiklikler Kongreye katılan delegelerin  3/2 çoğunluğunu gerektiriyor.

Mücadele gazetesine yönelik önergede yaklaşık 20 delege düşünce sundu ve tartışmalar yürüttü.  Bu tartışmalar sonucu Divan yapılan tartışmalar sonrasında bu düşünceler altlarda tartışılarak bir Yayın konferansı yapılmalıdır. Bu konferansla birlikte derneklerde yapılan tartışmalar konferansa taşınmalıdır.

 


1250