Çarşamba Mayıs 8, 2024

Annesi alman babasi kongolu kürtlerle birlikte insanlik için olen ivana

kaypakkaya-partizan
Annesi Alman, babası Kongolu, Kürtlerin yanında insanlık için savaşıp hayatını feda eden İvana.

 

Annesi Alman, babası Kongolu İvana Hoffman 6 aydır Rojava’da aktif savaş içinde yer alıyormuş. Cizire Kantonu’nda çeşitli mevzilerde MLKP (Marksist Leninst Komünist Partisi) saflarında çeşitli mevzilerde görev almış. Son olarak, DAİŞ (IŞİD) çetelerinin Til Temir’e yönelik saldırılarını püskürtmekle görevli iken hayatını kaybetmiş. Arkadaşları İvana hakkında  yaptıkları açıklamanın son cümlesinde, O’nu şöyle ifade ediyorlar:

“Yoldaşımız, silah arkadaşımız, savaş birliklerimizin neşe kaynağı, ortamlarımızın sevinç yüklü kahkahası Avaşin Tekoşin Güneş’imizi Til Temir’de ölümsüzlüğe uğurladık. Acımız büyük. Öfkemiz dağlar kadar”

Alman vatandaşı olan İvana Kürtçe ve Türkçe de konuşabiliyormuş. En çok da kendisine ”Mardinli” denmesinden hoşlanıyormuş. Kullandığı ismiymiş ”Mardinli”. Almanya nere, Kongo nere, Mardin nere, Rojava nere İvana? Bu nasıl bir yürek, nasıl bir bilinç ki, dünyanın her bir yeri onun memleketi? Ve o memleketinin insanları için hayatını feda edebilecek denli sevgi dolu. Onun memleketinin sınırları yok, onun memleketinin insanlarının dili, dini, ırkı yok.

Fotoğraflarını paylaşıyor arkadaşları gururla elbette. Kah elinde Atılım gazetesiyle, kah silahıyla, kah bir orak çekiçli kızıl bayrağın önünde. Gazetenin manşeti anlatıyor, onun mücadelesini; ”Faşizmi yeneceğiz”

”Kimilerinin gitmek için, kaçakçılara, insan tacirlerine binlerce dolar para verdiği, yollarında rezil olduğu, denizlerde çürümeyip ulaştıklarında ise her türlü sefalet içinde yaşadıkları Avrupa’yı ve onun imkanlarını elinin tersiyle bir kenara iten” İvana’dan sözediyoruz evet. Annesi Alman, babası Kongolu, Kürtlerin yanında insanlık için savaşıp hayatını feda eden İvana.

Kimbilir belki de çoğumuz Kongo’nun dünya haritasındaki yerini bilmiyoruz. Ama Almanya’yı bilmeyenimiz yoktur.
Peki Kürdistan’ı, Rojava’yı, Kobane’yi?


1168