Perşembe Mayıs 16, 2024

Cemil Bayık: Erdoğan 'çakal' karakterinde bir politikacıdır

kaypakkaya-partizan
KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Neyiniz eksik” ve “Kürt sorunu yoktur” sözlerini değerlendirdi. Bayık, “Erdoğan, şimdi ise ‘düşünseniz de düşünmeseniz de Kürt sorunu yoktur’ dedi. Bu, ne seçim propagandasıdır, ne milliyetçi oyları almak için sarf edilmiş sözlerdir; tamamen bir zihniyetin dışa vurumudur” dedi.

 

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık, Azadiya Welat Gazetesi’nde bugün yayınlanan makalesinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın
“Neyiniz eksik” ve “Kürt sorunu yoktur” sözlerini değerlendirdi.

Bayık, “Erdoğan, şimdi ise ‘düşünseniz de düşünmeseniz de Kürt sorunu yoktur’ dedi. Bu, ne seçim propagandasıdır, ne milliyetçi oyları almak için sarf edilmiş sözlerdir; tamamen bir zihniyetin dışa vurumudur” dedi.

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık’ın makalesinde satır başları şöyle:

“Tayyip’e göre Kürt sorunu yokmuş da her toplumsal kesim gibi Kürt kökenli vatandaşların sorunları varmış! Sanki kırk yıllık büyük çatışma ve Kürt halkının büyük bedeller ödeyerek ayağa kalkması normal bir sorunmuş gibi!

“On yedi bin cinayetin faili halen bulunmamıştır. Binlerce insanın cesedi hala toplu mezarlardadır. Erdoğan bu durumu diğer halkların sorunlarına benzeterek nasıl bir zihniyete sahip olduğunu ortaya koymuştur.

“Sanki Kürtlerin varlığının anayasal ve yasal güvenceye alınma sorunu yokmuş, kendi özyönetimlerini kurma, anadilde eğitimlerini yapma ve tüm yaşamlarını kendi dilleri ve kültürleriyle gerçekleştirme sorunu yokmuş. Özcesi Erdoğan kırk yıllık savaşı yaratan zihniyeti sürdürmekte ve konuşmaları da bu çerçevede olmaktadır. Çünkü Kürt’ü diğer toplumlar gibi özgür ve eşit haklara sahip görmüyor.

‘ERDOĞAN ARTIK HERKESİN GÜLECEĞİ BİR KONUŞMAYI NİYE YAPIYOR?’

“Bu konuşmayı yapan ne Türkiye’yi ne de Kürt sorununu anlamıştır. Nitekim Kürt sorununu anlayamadığı için sorununun özünü değiştirmeyen şeyler dışında şimdiye kadar ciddi bir adım atmamıştır. Sadece çözüm beklentisi yaratmış, ancak toplumun beklentisini karşılamamıştır. Dolayısıyla toplumu aldatmış, topluma hakaret yapmıştır.

“Erdoğan da ‘Bakın başbakan olunuyor, her şey olunuyor, neyiniz eksik’ diyor. Demirel’i belki şimdi anlamak mümkün, ama Erdoğan’ı anlamak mümkün değil. Demirel inkarcılığın katı olduğu dönemlerde böyle diyordu. Ancak o günden bugüne köprülerin altından çok sular aktı.

“Şimdi Erdoğan herkesin Kürt sorununu kabul ettiği ve çözümünü beklediği bir dönemde bu lafları ediyor. Toplumda bu yönlü oluşan bilinci çarpıtmaya ve suyun akışını tersine çevirmeye çalışıyor.

Erdoğan artık herkesin güleceği bir konuşmayı niye yapıyor?

“Gerçekten de sadece Kürtler değil, Türkiye toplumu da, aydınları da, yazarları da, siyasetçileri de bu konuşma karşısında şaşkın durumda. Çünkü bu zihniyet çatışmasızlığın olduğu ve Kürt sorununun çözümünün gündemleştiği ortamda söylenmiştir. Bu kafa kırk yıldır süren çatışmayı bir kırk yıl daha sürdürme kafasıdır.

‘ERDOĞAN ‘ÇAKAL’ KARAKTERİNDE BİR POLİTİKACIDIR’

“Erdoğan’ın cesareti ve iradesi yok. Bir zamanlar İtalyanlara yakıştırılan ‘çakal’ karakterinde bir politikacıdır. Zayıf gördüğünde, fırsatı bulduğunda çullanan, ama karşısında gücü gördüğünde yelkenleri indirip kaçan ve ortamı güçlülere bırakan bir politik tarza sahiptir. Ancak sıra Kürtlere geldiğinde ise aslan kesilmektedir. İşte tehlikeli olan bu durumdur. Çünkü bu kafa Kürt sorununu çözümsüz bırakarak Türkiye’ye onlarca yıl, hatta yüz yıl kaybettiren bir kafadır.

“Kürt sorununun çözümünü önüne koymayan hiçbir politikacının geleceği yoktur. Zaten bu nedenle Erdoğan’ın siyaset döneminin sonuna gelinmektedir. Artık beklenti yaratıp oyalama politikası teşhir olmuştur. Bu politika karaya vurmuştur. Ya Kürt sorununda adım atacaktır ya da gidecektir. Bu aylar AKP’yi ve Tayyip Erdoğan’ı tamamen netleştirme aylarıdır. Bu netleştirme olduğunda Türkiye’nin önü açılacaktır. Kürt sorununun çözümü kaçınılmaz hale gelecektir. Artık çözümsüzlük ve oyalama politikası sürdürülemeyecektir.”

 

1953

Son Haberler