Cuma Nisan 26, 2024

Barış Yanlısı Siyahî İttifak’ın Ukrayna'daki Duruma Dair Açıklaması

kaypakkaya haber
Ukrayna’yı Anlamak İçin Avrupa’yı Odaktan Çıkart, Odağa Emperyalizmi Koy

 

Barış Yanlısı Siyahî İttifak, Ukrayna'daki çatışmanın ABD, NATO ve Avrupa Birliği'nin bitmek bilmeyen ve tek bir amaca hizmet eden, dünya genelinde ekonomik ve siyasi hâkimiyeti elde etme dürtüsünden kaynaklandığını beyan eder.

İttifak’ın daha önce de dile getirdiği biçimiyle, mevcut krizin kökeni, Ukrayna'nın demokratik olarak seçilmiş hükümetinin 2014’te ABD destekli darbeyle devrilmesinde ve ABD/AB/NATO’dan oluşan “tahakküm ekseni”nin, Ukrayna’yı Rusya Federasyonu sınırında pusuya yatmış, yoğun bir biçimde silâhlandırılmış bir NATO üyesi ülkeye dönüştürme kararlılığında aranmalıdır.

NATO'nun genişlemesi, Bill Clinton’ın NATO’nun üyeliğini eskiden Varşova Paktı’na üye olan ülkeleri de kapsayacak şekilde büyütme sürecini resmen başlattığı 1999 yılından bu yana, Rusya’nın gayet aşina olduğu bir güvenlik sorunudur.

Bugün, çatışmalar arttıkça, NATO'nun genişlemesi, Afrikalılar ve dünyadaki tüm ezilen ve sömürgeleştirilen insanlar için varoluşsal bir tehdit hâline gelmiştir. Bölgeye ve dünyaya barışın gelmesi için bu “tahakküm ekseni”nin genişlemesi durdurulmalı, NATO dağıtılmalıdır.

Peki ama barış nedir?

Barış Yanlısı Siyahî İttifak için barış, sadece çatışmanın yokluğu demek değildir. Barış, halkların mücadelesi ve özsavunma pratikleri üzerinden, militarizmden, nükleer silâhların artışından, emperyalizmden ve haksız savaşlardan, ataerkillikten ve beyaz üstünlüğünden kurtarılmış bir dünyaya kavuşmak demektir.

Esasında Nazizmin Ukrayna’nın yanı sıra ABD, Kanada ve başka yerlerde yeniden canlanması ve yüceltilmesi, beyaz üstünlükçülüğünün emperyalizmin yürüttüğü projenin bir parçası olarak güçlendirildiğinin bir ifadesidir. Bu güçlendirme pratiği kendisini, aynı zamanda beyaz, “uygar” uluslara yakaran açıklamalar ve çağrılarda, tüm arsızlığı ve küstahlığıyla ırkçı olan Avrupacı âlemin tahkim edilmesine dönük adımlar şahsında ortaya koymaktadır.

Barış aynı zamanda, sonu gelmeyen savaş ve müdahaleden açıkça kazanç sağlayan bir askeri-endüstriyel kompleksin dağıtılması ve şişirilmiş “savunma” bütçelerinin eğitim, sağlık ve çocuk bakımı, barınma ve küresel ısınmayla mücadeleye yeniden aktarılmasını ifade eder.

NATO’yu, bugün polis teşkilâtının lağvedilmesi talebi dâhilinde dile getirdiğimiz aynı gerekçeler çerçevesinde dağıtmamız gerekmektedir. Çünkü NATO, küresel işçi sınıfı hilafına olacak şekilde hem sermayenin hem de imparatorluğun çıkarlarına hizmet etmektedir.

Barış Yanlısı Siyahî İttifak, sadece Ukrayna'da değil, Somali'de, Yemen'de ve NATO’nun hâkimiyet kurma amacıyla yürüttüğü savaşların çilesini çeken her bir ülkede yaşanan can kayıplarını önemsiyor. Bu ülkelerin insanlarıyla sağlam temeller üzerine kurulu dayanışma ilişkileri kuruyoruz. Barış Yanlısı Siyahî İttifak Koordinasyon Komitesi üyesi Refiki Morris'in de dediği gibi:

“Ukrayna halkı için duyduğumuz endişe, Irak, Afganistan, Suriye, Yemen, Libya'dakiler için duyduğumuz, o herkesi kucaklayan endişemizden gayrı değildir; Mısır, Honduras, Ukrayna, Bolivya, Brezilya’daki darbeler, Venezuela, Nikaragua, Küba’da yaşanan yıkım, AFRICOM tarafından eğitilen askerlerle Afrika kıtasında gerçekleştirilen darbeler… hepsi bizim derdimizdir.”

Bu bağlamda, ABD’nin Rusya Federasyonu’nun Ukrayna’daki askerî eylemlerini kınadığı günlerde, askerî mühimmat yüklü insansız hava araçlarının Somali'yi bombaladığını görmek gerekmektedir. Dahası, Afrika ve Karayipler'den gelen siyahî göçmenler Ukrayna’da yüzüstü bırakılıp kötü muameleye maruz kalırken, Biden yönetiminin emriyle gerçekleşen iki yüzüncü sınır dışı etme operasyonu dâhilinde 129 Haitili Port-au-Prince'e gönderildi, böylece bir yıl içerisinde sınır dışı edilen insan sayısı 21.000’i geçti.

Rus ve Ukrayna halkının çıkarlarını güvence altına almak için, Rusya Federasyonu, Donbas halklarının temsilcileri, Ukrayna devleti ve ABD arasında iyi niyet müzakereleri yürütülmelidir. AB ve ABD, Ukrayna’ya kesintisiz bir biçimde yaptıkları silâh sevkiyatlarına ve ölümlere sebep olan diğer “yardımlar”ına son vermelidir. 2015 yılında Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından oybirliğiyle onaylanan Minsk anlaşmasının hâlâ geçerli olup olmadığını belirlemek için Ukrayna ve Rusya'nın Donbas halklarıyla ciddi görüşmeler yapması gerekmektedir. Ayrıca NATO tasfiye edilmelidir.

Rusya ile savaşılması yönünde çağrıda bulunanların seslerinin gür çıktığı, vatanseverliğe, ırkçı milliyetçiliğe ve “beyaz uygarlığın” savunulmasına yönelik propaganda amaçlı çağrıların yoğunlaştığı koşullarda birçok insan kafa karışıklığı yaşadı. Ne var ki bu konuda Barış Yanlısı Siyahî İttifak’ın kafası çok net. Ukrayna’da yaşanan çatışma, sadece emperyalizmin, savaşın ve militarizmin ikiyüzlülüğünü ve çelişkilerini açığa çıkartmakla kalmamış, aynı zamanda barış talebinin, ABD emperyalizmine ve ABD/AB/NATO’dan oluşan tahakküm ekseniyle mücadele etmek anlamına geldiğini ortaya koymuştur.

Stratejisinin odağına bu mücadeleyi koyan Barış Yanlısı Siyahî İttifak, düşmanla asla uzlaşmayacağını ve hiçbir zaman kavgadan geri adım atmayacağını bir kez daha beyan eder!

Barış Yanlısı Siyahî İttifak
1 Mart 2022

1082

Son Haberler