Cuma Nisan 19, 2024

YDG dönemsel divan toplantısını gerçekleştirdi "Yazı ‘bölge’de geçireceğiz

kaypakkaya-partizan
18-19 Haziran’da dönemsel divan toplantısını gerçekleştirdi. Gerçekleştirilendivan toplantısının ilk gününde geçmiş süreç tartışılırken ikinci gün “Ablukalar ve yasaklar değil, direniş kazanacak” şiarıyla örgütlenilen kampanyanın finaliyle birlikte yaz sürecinin nasıl örgütlenileceği tartışıldı.

 

İlk gün “Ablukalar ve yasaklar değil, direniş kazanacak” şiarlı kampanya örülmesindeki nedenler üzerine tartışıldı. Tartışmada açığa çıkansa devletin T.Kürdistanı’na artan saldırı ve baskı politikalarına karşı direnen Kürt halkının mücadelesini büyütmek, direnişte özne olabilmenin önemiydi.

Kampanyanın örülmeye başladığı dönemlerde birçok YDG’linin tutuklanması ve gözaltına alınması da böylesi bir örmekle ne kadar doğru adım atıldığının göstermektedir. Kampanyanın örgütlenmesinde YDG mekanizmalarının işletilebildiğinde alanlarda nasıl bir ivme kazanıldığı açığa çıkmıştır.

Geçmiş süreç tartışmalarında 1 Mayıs’ın bu seneki kitleselliğinin düşüşü ve 1 Mayıs’ı YDG olarak farklı çalışma tarzları ve etkinliklerle örgütleme üzerine tartışma yürütüldü.

Ayrıca 18 Mayıs sürecininde değerlendirildiği ilk günde YDG olarak 18 Mayıs’ı nasıl geçirdiğimiz de değerlendirildi.

Gezi İsyanı’nın yıl dönümünde Gezi ruhunun azalmasına dair yapılan tartışmalarda; dönemsel olarak hatların keskinleşmesi, şovenizm dalgasının yükselmesi muhalif kesimlerin yüzlerini döndükleri yer ile alakalı olduğu ortaya çıktı.

Divan toplantısının ilk günü Geyiksuyu’nda ölümsüzleşen halk savaşçılarının anılarını yaşatmak ve mücadelelerini yükseltmenin yolu üzerine tartışmalarla sürdü. Ajitasyon ve propaganda araçlarının, refleks verebilmenin önemi burada açığa çıkmış oldu.

Yazı ‘bölge’de geçireceğiz

Divanın ikinci gününde ise genel politik süreç üzerine yapılan tartışmalarda; HDP’li milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması savaşın bir başka boyutudur denildi. Özyönetim direnişlerinde ise Rojava Devrimi’nin etkileri görülmüş,  bir tecrübe elde edilmiştir. Devletse bu savaşın faturasını yine emekçi halk gençliğinden kesmiştir. Ayrıca Rojava’da kadının önderleşmesine şahit olan devlet  T.Kürdistanı’nda ve batıda kadınların üzerindeki baskı ve katliam politikalarını sistematikleştirmiştir. Boşanma Komisyonu’nun raporları da bu politikaların belgeleridir.

Politik sürecin yakıcılığı üzerine süren tartışmalar sonrasında Dersim ve Evvel Temmuz festivallerinin örgütlenmesi üzerine konuşuldu.

Kampanyanın bitişinin T.Kürdistanı’ndaki inşa sürecine dahil olunarak yapılması üzerine karar verildi. Bölgeye temas etmenin ve YDG’nin uzun süreli devam ettirdiği yönelimini güçlendireceği üzerine hemfikir olundu.

Yaz sürecini YDG olarak daha örgütlü geçirebilmek adına emek sürecine dahil olma ve okuma programı oluşturma kararı alındı.

Yoğun tartışmaların ve yaz sürecinin örgütlenilmesinin ardından YDG’nin divan toplantısı sonlandırıldı. 

809