Cuma Mart 29, 2024

TKP/ML TİKKO Dersim Bölge Komutanlığından;“Değerli halkımız,

kaypakkaya-partizan
TKP/ML’ye bağlı TİKKO gerillaları Dersim’de cezalandırdıkları Erkan Doğanla ilgili bir açıklama yayımladı. Elimize e-posta yoluyla ulaşan açıklamada Dersim Bölge Komutanlığı, devrimci, ilerici kamuoyuna yaşanan olay hakkında bir bilgilendirme yaptı.

“Erkan Doğan işbirlikçi olduğu iddiasıyla tutuklanmıştır.”

“Halkımıza,

18 Temmuz pazartesi günü akşam saatlerinde Geyiksuyu’na bağlı Teştek (atadoğdu) köyünde yaşayan Erkan Doğan isimli unsur, gerillalarımız tarafından sorgulanmak üzere tutuklanmıştır.”sözleriyle başlayan açıklamada olayın gelişimi şöyle anlatılmaktadır.

“Halkımız tarafından da bilindiği gibi 6 Mayıs günü Bornek (Düzpelit) kırsalında gerillalarımıza yönelik düşman operasyonunda iki yoldaşımız şehit düşmüştür. Bu operasyonun devamında 5. gün düşman bu kez Teştek (Atadoğdu) kırsalında yine gerilla güçlerimizi imha etmeye yönelik bir operasyon düzenlenmiştir. Fakat bu sefer tamamıyla eli boş dönmüştür. 6 ve 11 Mayıs tarihleri arasındaki güçlerimize yönelik düşman hareketliliğinin değerlendirilmesi sonucu, yaşanan bu düşman hareketliliğinin düşmanın elde ettiği somut bilgiler üzerinden gerçekleştiği görülmektedir. Erkan Doğan isimli unsur da güçlerimizin hareketliliği hakkında düşmana somut bilgi veren bir işbirlikçi olduğu iddiasıyla tutuklanmıştır.”

“Onları bastırıp, öldürteceğim”

Açıklamada, gerillaların Erkan Doğanla karşılaşmaları sonrasında gerilla birliği ile ilişkilenmeye çalıştığı, devamında iz takibi yaptığı ve birliğin konaklama yerini tespit etmeye çalıştığına yer verildi:

“6 Mayıs günü yaşanan çatışma öncesinde, gerilla birliğimiz Deşt (Geyiksuyu) alanında hareketliliğinin başladığı günlerde Erkan Doğan isimli unsur ile karşılaşmıştır. Bu durum grubumuzun istemi dışında arazide karşılaşma biçiminde yaşanmıştır. Bu karşılaşmanın ardından Erkan Doğan daha önce kendisinden görülmeyen biçimlerde grubumuza ilişkilenmeye çalışmıştır. Bu durum gerilla birliğimizin dikkatini çekmiştir. Daha sonrasında özellikle yoldaşların Bornek alanına girişini izlemiş ve takip etmiştir. Gerilla birliğimiz hiçbir köye girmeden noktalama yaptıkları alana ulaşmışlardır.

Ve ertesi gün akşam saatlerinde, düşman operasyonu yaşanmıştır. Sinan ve Rıza yoldaşların şahadetinin ardından alanda gizli birlikler şeklinde düşman güçleri konumlanmış, düşman operasyonu çatışmanın ardından da devam etmiştir 11 Mayıs sabahı düşman, bu kez de Teştek köyü kırsalında operasyon düzenlemiştir. Bu operasyonlar sürecinde ve öncesinde Erkan Doğan, çeşitli biçimlerde iz takibi yaparak ve bilgi kirliliği yaratarak gerilla birliğimizin konaklama yerini tespit etmeye çalışmıştır.

Tüm bunlar operasyon içindeki birliğimizin gördüğü şahit olduğu, Erkan Doğan adlı unsurla direk temas ederek yaşadıkları olaylardır, yine operasyon sürecinde Erkan Doğan’nın telefon görüşme ve mesajlaşmalarına şahit olan gerillalarımız, örgütümüzden “ intikam “ alacağını ve yine “onları bastırıp, öldürteceğim” ifadelerini kullandığını, yine örgütümüze ve gerillalarımıza yönelik birçok küfür kullandığını görmüşlerdir.”

“Hiçbir kötü muamele de bulunulmamış yaşamsal bütün ihtiyaçları karşılanmıştır.”

Söz konusu tutum ve davranışların, gözlemlerin Erkan Doğan'ın düşmanca tutumuna yönelik veri sunduğunu belirtilen açıklamada, sözü edilen kişinin hesabına isimsiz kişilerce para yatırıldığına da dikkat çekiliyor:

“Bu olayı dikkatimizi çeken ikinci veri olmuştur. Kısacası unsurun gerilla birliğimizin noktalama yerini tespit etmeye çalışması, bunun için iz takibi yapması gerilla birliğimizin geçiş güzergâhlarını belirlemeye çalışması bir bütün gerilla birliğimizin hareket tarzını, nereye ve nasıl hareket ettiğini çözmeye yönelik çalışmalarıdır.

İkinci olarak unsurun, örgütümüze yönelik bulunduğu ithamlar ve hakaretler örgütümüze karşı kin beslediğini ve düşmanca bir yaklaşım içinde olduğunu ortaya konan verilerdir.

Üçüncü olarak, unsurun hesabına parça parça birçok kez isimsiz kişilerce para yatırılmıştır. Bu paraların nereden geldiği unsura sorulmuş fakat unsur buna bir açıklık getirememiştir.

Unsur hakkında yapılan araştırmalar sonucu tutuklama ve sorgulanmasına karar verilmiştir. 18 Temmuz günü gerillalarımızca tutuklanan Erkan Doğan’a üzerindeki şaibeler belirtilmiş, neden tutuklandığı ifade edilmiş bu suçların cezasının ne olduğu bildirilmiştir. Kendisinin bunları neden yaptığının ifade ve itiraf etmesi istenmiştir.

Kendisine belli bir süre verilmiş operasyon sürecine ve daha öncesinde işbirliğine dair samimi bir şekilde anlatması istenmiştir. Bu üç günlük süreç içerisinde kendisine hiçbir kötü muamele de bulunulmamış yaşamsal bütün ihtiyaçları karşılanmıştır. Erkan Doğan, bu süreçte suçu başkalarının üzerine atmaya çalışmış yine bu süreçte belli bilgiler vermiştir. Kendisine sürekli olarak samimi bir şekilde sorulan sorulara ve kendisine dair ithamlara cevap vermesi beklenmiştir."  

“Erkan Doğan, ajan ve işbirlikçidir”

“Kendisine verilen sürecin bitiminde esas sorgunun başlayacağı 21 Temmuz Perşembe günü saat 08.30 da yaşamsal ihtiyacını karşılayacağı bahanesiyle tutulduğu yerden çıkarılmak istemiştir” sözleriyle devam eden açıklamada, devamında yaşanan gelişmelere yer veriliyor:

“Bunun üzerine gözleri bağlanarak dışarı çıkarılan Erkan Doğan, kendisine refakat eden yoldaşa fark ettirmeden gözbağını çözmüş ve yoldaşın silahını almaya çalışmıştır kendisine defalarca herhangi bir kaçma girişiminin suçu kabul etmek olduğu böyle bir şeye kalkışırsa vurulacağı belirtilmesi rağmen, buna kalkışan Erkan Doğan, yoldaşımızın silahını alamayınca kaçmaya çalışmış ve vurulmuştur. Daha sonra üzerinin aranması sonucu firar etmek için hazırlık yaptığı anlaşılmıştır. Başında duran nöbetçiyi etkisiz hale getirmek için kemerinin altına sıkıştırdığı taş bunun kanıtıdır. Ve bu girişimde bulunurken gayet soğukkanlı bir biçimde yoldaşımıza saldırıp darp etmeye çalışması bunun en bariz örnekleridir.

Erkan Doğan adlı unsur, bu girişimiyle de düşmana bilinçli bir şekilde hizmet eden halkımızın içine sızdırılmış bir ajan-işbirlikçi olduğunu ispatlamıştır örgütümüz tarafından kendisine sunulan şansı değerlendirip içerisinde bulunduğu bataklıktan değil, örgütümüze ve halkımıza düşmanlık yolunu tercih etmiştir. Bu yaptığıyla korumaya çalıştığı faşist TC devleti ve onun halkımız için yerleşmiş işbirlikçileridir.

Erkan Doğan adlı ajan, işbirlikçi ölümünün ardından Sinan ve Rıza yoldaşların şehit düştükleri bölgeye bırakılmıştır üzerine bir TİKKO flaması, unsurun suçunu ve bu suça iştirak edenlerin cezasının ölüm olacağını belirten bir not ve bu halk düşmanlığını yapanların işbirlikçilikten kazandıkları paranın bunları kurtaramayacağını ifade etmesi için avucuna para tutuşturulmuştur.”

“2 PKK gerillasının şehit düşmesi, askeri birliklere öncülük…”

“Değerli halkımız,

Erkan Doğan adlı işbirlikçi düşman unsuru TİKKO komutanlarından Sinan (Haydar Arğal) ve Rıza (Murat Tekgöz) yoldaşlarımızın şehit edilmesinde parmağı olan biri olarak sorgulanmış ve gerilla birliğimizin şahidi olduğu suçların karşısında ne söyleyeceğini bilemeyerek suçu başkalarına atmaya çalışmış ve buna bağlı olarak bağlantılarına dair belli açıklar da vermiştir” sözleriyle devam eden açıklamada, Erkan Doğan’ın doksanlı yıllarda devrimcilere, gerillaya yönelik çok sayıda pusulama ve operasyona katıldığı ifade ediliyor:

“Kendisine sunulan itiraf etme ve bağışlanma olanağını elinin tersiyle iterek elimizden firar etmeye çalışmış dahası bir yoldaşımızın canına kast etmekten kaçınmamıştır bu pratiğiyle de ölümü hak eden Erkan Doğan kendisine hiçbir kötü muamelede bulunulmaksızın ve tüm ihtiyaçları karşılanırken neden böyle bir davranışta bulunmuştur?

Nedeni bellidir! Erkan Doğan, yaptığı işin ve bunun sonuçlarının farkında olan bir işbirlikçi halk düşmanıdır! O da bilmektedir ki bu yolda yürüyenler er ya da geç halka ve devrimcilere hesap vereceklerdir. Hesap vermekten kaçmaya çalışan Erkan Doğan’ın hesabını vereceği suçlar belirtiklerimizle sınırlı değildir unsurun geçmişine dair, bölgede 2010 yılından bu yana faaliyet yürüten gerilla birliklerimize, birçok bilgi ulaşmıştır bu bilgilerden başlıcaları; unsurun doksanlı yıllarda bölgede askerlik yaptığı bu askerliği sürecinde düşman birliklerine öncülük yaptığı, halka yapılan işkencelere ve pusulara katıldığı; yine doksanlı yıllarda Teştek köprüsünde şehit düşen 2 PKK gerillasının şahadetinde rolü olduğu yine Teştek köyü çevresinde pusuya düşürülmeye çalışan başka bir devrimci örgütün gerillalarının bir ihbarcısı olduğu; bölgede geçmişte esrar ekimi yaptığı ve teşvik ettiğidir.

Bu iddialar netleştirilememekle birlikte önceki dönem faaliyetlerimiz de unsurun gözlemlenmesini gerektirmiş bu gözlemler sonucu gerilla birliğimizin ilişkilenmekten uzak durduğu şaibeli biri olarak tespit edilmiştir. Burada ifade ettiklerimiz unsurun daha iyi tanınması içindir.

Unsurun bahar aylarında ki işbirlikçi faaliyetleri ve tutukluluk sürecindeki tavrı ve firar etme çabası da bir işbirlikçi olduğunun ifadesidir.

Tüm ifade ettiklerimizin sonucu olarak bir kez daha ifade ediyoruz; Erkan Doğan, bir işbirlikçi olarak ölümü hak etmiştir! Devletin son dönemde gerillaların başına milyonlarca liralık ödüller kimilerinin gözünü boyamakta kimilerinin de iştahını kabartmakta ve işbirlikçilik konusunda baskınlaştırılmaktadır düşman işbirlikçileştirme saldırılarının böylesine arttığı bu süreçte bizlere düşen görev, halkımıza ve devrimci mücadeleye yönelik bu saldırıya amansızca karşı koymak, ajan-işbirlikçilerden hesap sormak olacaktır.”

“Ajan işbirlikçiler suçlarınızı itiraf edin”

Bölge komutanlığının açıklaması ajan, işbirlikçilere ve onlara karşı emekçi halka yönelik bir çağrı ile sona eriyor:

“Halkımıza çağrımızdır;

Ajan- işbirlikçilik ağına düşmüş tüm unsurlarla bağınızı koparın, bunları tecrit edin ve örgütümüze bildirin! Bu onursuzlaştırma saldırısına her alanda karşı koyun ve düşman propagandalarına kanmayın! Ajan- işbirlikçi unsurlara sesleniyoruz; TKP/ML TİKKO gerillalarına teslim olun, suçlarınızı itiraf edin, düşmanın sizleri kullanıp bir kenara atacağını unutmayın!

Halk Savaşçıları Ölümsüzdür!

İşbirlikçilerden Hesap Sorduk Soracağız!

Yaşasın Halk Savaşı

TKP/ML TİKKO Dersim Bölge Komutanlığı

Temmuz 2016” 

5089