Cuma Mart 29, 2024

Strazburg'ta YDG standına faşist saldırı

kaypakkaya-partizan
Fransa’nın Strazburg kentinde de YDG’liler, Strazburg Üniversitesi’nde stant çalışması gerçekleştirdi.

 

Emperyalistlerin ve uşaklarının ölüm makinası IŞİD’in, Kobane’deki saldırılarını yoğunlaştırdığı bu süreçte, Yeni Demokratik Gençlik (YDG), Kobana direnişine sahip çıkmak ve Türkiye zindanlarında “infazı yakılan” Nihat Konak’a Özgürlük talebiyle, 26-27 Eylül tarihlerini eylem günü ilan etmişti.

Avrupa’nın birçok yerinde alanlara çıkan YDG’liler; Kobane direnişi’ni sahiplenme, Ezidilere yapılan katliamların teşhiri ve Nihat Konak’ın faşizmin zindanlarında uğradığı baskı ve haksızlıkları teşhir ediyor.

Fransa’nın Strazburg kentinde de YDG’liler, Strazburg Üniversitesi’nde stand çalışması gerçekleştirdi. Fransızca “Rojava Yaşayacak, Direniş Kazanacak!”, ve “Nihat Konak’a Özgürlük!” yazılı pankartların açıldığı standın kurulmasından kısa bir süre sonra standa gelen faşistler, Kürt düşmanı ırkçı-faşist söylemlerle standta yapılan teşhirleri kabul etmediklerini söylediler. YDG’lilerin de uzun tartışmalar yaşadığı faşistler, Ezidi halkının fotoğrafı olduğu afişi yırtmak isteyince YDG’liler duruma müdahale etti. Müdahaleyle birlikte standa ve YDG’lilere saldıran faşistler, ırkçı-faşist söylemlerini bağırdılar. Faşistler, saldırının ardından ortadan kayboldu. Saldırıyı duyan diğer YDG’liler ve yerli ve göçmen devrimci-yurtsever-demokrat öğrenciler saldırı alanına gelerek bekleyişe geçtiler.

Saldırıda yaralanan iki YDG’li gerekli tetkikler için hastaneye gittikten sonra polis ifadelerine başvuruldu. İfadelerinde faşistlerin saldırılarını anlatan YDG’liler, yaklaşık 5 saat sonra serbest bırakıldı.

Saldırıyı protesto etmek için saat 15’te Strazburg Üniversitesi’nde bir toplantı gerçekleştirildi. Bu toplantıda önümüzdeki süreçte bu ve benzeri saldırılarla ilgili yapılacak eylemlikler tartışıldı. Önümüzdeki hafta içinde üniversitede kitlesel eylemlikler planlanıyor. Bu eylemliklerden birisi de Fransalı bir devrimci kurumdan bir faaliyetçinin yaptığı; YDG standının, aynı taleplerle, aynı pankart ve afişlerle tekrardan okulda açılması ve kitlesel olarak stand çalışmasını ortak yürütmek.

Akşam saatlerinde serbest kalan YDG’liler, bu saldırıların mücadelenin önünde engel olamayacağını; ırkçı-faşist ve her türden gerici saldırıların örgütlü bir şekilde boşa çıkarılacağını vurgulayarak, başta Kobanê-Rojava direnişi olmak üzere, dünya halklarının direnişinin yaşayacağını, kazanacağını söylediler.


1426