Cuma Mart 29, 2024

Rojava’dan TİKKO savaşçıları Hol hamlesini anlattı

kaypakkaya-partizan
Serekaniye: Hesekê’nin güneyinde aynı zamanda Irak’a 5 km uzaklıkta bulunan Hol kasabasına yönelik Demokratik Suriye Güçleri’nin gerçekleştirdiği hamlede yerini alan Türkiye Komünist Partisi/Marksist Leninist (TKP/ML)’ye bağlı Türkiye İşçi Köylü Kurtuluş Ordusu (TİKKO) savaşçılarından Sefkan İçli ve Sefagül Aslan’dan hamle üzerine değerlendirmelerini aldık.

 

DAİŞ için stratejik bir hat olan Hol kasabasına yönelik yaklaşık 20 gün süren hamlede Demokratik Suriye Güçleri ile birlikte Enternasyonalist Özgürlük Taburu olarak yer aldıklarını belirten Sefagül Aslan yaklaşık 5 bin kişilik bir savaş kuvvetinin hamleye katıldığını belirterek, “Bu kadar çok sayıda kuvvetin hamle sırasında konumlandırılması zor bir işti. Her hareketli tabur saldırı kollarında yer almayı çok istiyordu. Ama az sayıda tabur köylere yapılan operasyonlarda yer aldı. Askeri kuvvet daha çok özgürleştirilen alanlarda konumlanarak bu alanların güvenliğini aldı. Biz de Enternasyonalist Özgürlük Taburu olarak çoğunlukla savunmada yer aldık” dedi.

“Şengal bize moral, düşmana moralsizlik kaynağı oldu”

Hol kasabasının çeteler için önemine değinen Aslan “Kezvan Dağı, Hesekê, Til Temir gibi Cizire kantonuna yönelik saldırılar daha çok bu bölgeden geliyordu. Hol kasabasını özgürleştirmemiz giderek güçsüzlenen çetelere ağır darbe vurdu” dedi.

Özgürleştirme hamlesi boyunca çetelerin çok az köyde direndiklerini, çoğunlukla kaçtıklarını ve daha çok bombalı araçlarla saldırılar gerçekleştirdiğini aktaran Arslan, hamle sırasında Şengal’in özgürleştirilmesi haberinin kendilerine önemli bir moral kaynağı olurken, çetelerin moralini ise yerle bir ettiğini ifade etti. 

“Her hamle süreci kadınların komutanlaşmasının önünü açıyor”

Enternasyonalist Özgürlük Taburu tim komutanlarından Aslan, Hol kasabasına ilk giren saldırı kollarının içinde yer aldıklarını belirterek “Hamle sürecinde kadınlar olarak hep ön cephelerde olmak için çaba gösterdik, her hamle süreci biz kadınların daha fazla gelişmesinin ve komutanlaşmasının önünü açıyor” şeklinde konuştu.

“Şahverdi şehitlerinin bilinciyle hamlede yer aldık”

Dersim’de Şahverdi’de ölümsüzleşen 3 TİKKO gerillasının haberini cephede hamle hazırlığındayken aldıklarını söyleyen TİKKO savaşçısı Aslan, “Özgüç, Hakan ve Cengiz yoldaşlarla çeşitli mücadele alanlarında birlikte kalmanın gururu ve bilinciyle hamledeki yerimizi aldık. Biz bu hamleyi aynı zamanda çeteleri besleyen TC faşizminin cehenneme dönüştürmeye çalıştığı T. Kürdistanı’nda katlettiği Kürt halkının, Suruç, Ankara ve Paris katliamlarının hesabını sormak ve tekrarlanmasını engellemek için DAİŞ çetelerini bu topraklardan temizleme hamlesinde yer aldık, yer almaya devam edeceğiz”  dedi.

“Düşmanın bombalı saldırılarında kayıp verilmedi”

Hol hamlesine katılan TİKKO  savaşçısı ve Enternasyonalist Özgürlük Taburu tim komutanlarından Sefkan İçli, Hol kasabasına giren kollar içinde yer aldığını, önce Hol’den Musul’a giden yolu kapattıklarını ve kasabayı çembere aldıklarını ifade etti. Çok sayıda petrol kuyusu bulunan kasabaya gün aydınlandıktan sonra girdiklerini ve ev operasyonları sırasında çeteler tarafından 2 bombalı araç patlatıldığını bu patlamalarda herhangi bir kayıp verilmediğini belirtti.

Hol’ü çembere aldıklarında çetelerin ele geçmesini istemediklerini çok sayıda belgeyi yakmak için bir evde toplayıp evi havaya uçurduklarını söyleyen İçli, patlamadan kalan belgelerin YPG istihbaratından gelenlere verildiğini ifade etti.

“Savaşta önemli olan anaç, kararlılık ve iradedir”

TİKKO savaşçısı İçli, “Son geceye kadar düşmanın hazırlığı vardı. Sadece bir sokakta patlayıcı yüklü 12 araç hazırlanmıştı. Bu hazırlıkları olmasına rağmen düşman kaçtı. Eğer kaçmasaydı yapılacak operasyonun önüne geçemeyeceklerdi. Direnemeyeceklerdi. İlk başlarda uçakların rolü çok fazla yoktu. Sonrasında belli bir rolü oldu. Yapılacak operasyonu kolaylaştırdılar. Uçakların desteği olmasaydı, yani hava üstünlüğü olmasaydı bile temizleme operasyonu başarıyla sonuçlanacaktı” dedi.

İçli sözlerini “Savaşta önemli olan inançtır. Kararlılıktır. Devrimci iradedir. İnsanlığa karşı suç işleyen bütün zihniyetlerden ve yapılanmalardan  insanlık savunucusu olan devrimci hareketler mutlaka hesap soracaktır. Bu gelenek devam edecektir. Dünyanın neresinde olursa olsun, insanlığa karşı suç işleyen faşist odaklara karşı halkı ve insanlığı savunan ve koruyan devrimci hareketler savaşacaktır” şeklinde sonlandırdı.

Kaynak Özgür Gelecek

1162