Cuma Mart 29, 2024

Onur Kılıç tahliye edildi…

kaypakkaya-partizan
Haziran İzmir İl Koordinasyonu üyesi Onur Kılıç bugün serbest kaldı. Kılıç'in ilk sözleri ise "başından beri bir tiyatro oyununun içindeydim, o oyunun ilk perdesi şimdilik kapandı. Hukuki bir süreçle değil, siyasi bir anlayış ile yargılandım" oldu

 

'Cumhurbaşkanı'na hakaret' gerekçesiyle tutuklanan Birleşik Haziran Hareketi'nin İzmir İl Koordinasyonu üyesi Onur Kılıç serbest bırakıldı.

Kılıç, 13 Şubat'ta "Laik ve Bilimsel Eğitim" için düzenlenen boykotun arifesinde, Ocak ayında bir eylem sırasında "Hırsız katil Erdoğan" sloganı attıpı gerekeçesiyle önce gözaltına alınmış, ardından da tutuklanmıştı. Akşam saatlerinde Buca Cezaevi'nden tahliye olan Kılıç tutuksuz yargılanacak

'TİYATRO OYUNUN İÇİNDEYDİM'

İki haftalık tutukluluğun ardından yeniden özgürlüğüne kavuşunca, hemen ailesinin yanına giden Kılıç BirGün'e yaptığı ilk değerlendirmede “Tahliye olmamı sağlayan başta avukatlar ve yol arkadaşlarım olmak üzere desteğini esirgemeyen herkese teşekkür ediyorum. Başından beri bir tiyatro oyununun içindeydim, o oyunun ilk perdesi şimdilik kapandı. Hukuki bir süreçle değil, siyasi bir anlayış ile yargılandım. Tutuklama kararımı verenler hukuk içinde değil siyasi görüşleri ile vermişlerdi "dedi.

İki hafta boyunca adeta esir alındığını söyleyen Kılıç, ekledi: öfkeliyim ama gururluyum da. Sözlerimin arkasındayım ve mücadeleye kaldığım yerden devam edeceğim. Cumartesi günü İzmir’de demokrasi güçlerinin iç güvenlik yasasına karşı düzenleyeceği basın açıklamasına katılacağım. Mücadeleye kaldığım yerden devam edeceğim.

Kılıç’ın annesi Ayşegül Önemli Kılıç ise “Onur’a özgürlük yakışır, onunla gurur duyuyoruz. Zaten hiç umudumuzu kaybetmemiştik, hukuksuz tutuklandığını biliyorduk, adalet sonunda yerini buldu” dedi.

500 AVUKAT TAHLİYE TALEPLİ DİLEKÇE SUNMUŞTU

Mahkeme, Kılıç'ın geçen hafta avukatı tarafından tutukluluğuna yapılan itirazı reddetmişti. Bunun üzerine avukatlar toplu bir dilekçe hazırlayarak bir üst mahkemeye başvurmuştu. Çağdaş Hukukçular Derneği'nin (ÇHD) İzmir şubesi, konuyla ilgili Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "500 avukatın tahliye talepli dilekçesinin etkili olduğunu" belirtti.

Bugün saat 14.00 gibi Onur Kılıç ile cezaevinde görüşen avukatı Emre Durukan ise Kılıç'ı verdikleri hukuki mücadele sonucu cezaevinden çıkarmayı başardıklarını söyledi. Cezaevinde yaklaşık iki saat kadar Onur Kılıç ile görüştüklerini anlatan Durukan, özellikle bugün beş yüze yakın avukatın vekaletnameleri ile verdikleri tahliye talebinin tahliye kararında etkili olduğunu ifade ederek, “Başından bu yana hem soruşturmanın hem de tutuklamanın hukuksuz olduğunu söylemiştik. Aslında tutuklanması bile hukuki değildi. O nedenle Onur’un tahliye edilmesi bizi şaşırtmadı. TBMM’de konunun gündeme getirilmesi, kamuoyu baskısı, ÇHD’li avukatların tahliye için özel çaba harcaması ve benzer suçlama ile tutuklanan Birleşik Haziran Hareketi üyelerinin tutuksuz yargılanması bu tahliye kararında etkili oldu” dedi.

Kılıç'ın tutukluluğuna yapılan itirazların reddedilmesinin ardından avukatlar, iç hukuk yollarının tüketildiğine dikkat çekerek Anayasa Mahkemesi'ne de ayrı bir başvuruda bulunmuştu.

Kılıç'ın serbest bırakılması için çağrılar giderek artmıştı.Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu'dan Uluslararası Af Örgütü'ne kadar çeşitli sivil toplum kuruluşları ve kanaat önderleri, Kılıç'ın tutukluluğunu hukuksuz ve ifade özgürlüğüne darbe olarak nitelemişti.

GÜLSEN CANDEMİR – İZMİR (Birgun)

 

1220