Perşembe Nisan 18, 2024

Nihat Konak’a özgürlük

kaypakkaya-partizan
Şu anda Tekirdağ 1 No’lu F Tipi Hapishanesi’nde tutsak bulunan Nihat Konak 1998 yılından beri içeridedir. TKP/ML TİKKO davasından yargılanan Konak

 

Partizan Şehit ve Tutsak Aileleri Tekirdağ 1 No’lu F Tipi Hapishanesi’nde tutsak bulunanNihat Konak’a özgürlük istedi. 1998 yılından bu yana tutuklu bulunan ve geçtiğimiz Aralık ayında serbest bırakılması gerekilirken hakkında açılan disiplin soruşturmaları nedeniyle cezası 2017 yılına kadar uzatılanNihat Konak’ın durumuna ilişkin Makine Mühendisleri Odası (MMO) binasında basın toplantısı düzelendi. Toplantıya Konak’ın akrabaları, Partizan Şehit ve Tutsak Aileleri, HDP İstanbul Milletvekili Abdullah Levent Tüzel ve sanatçı Pınar Aydınlar katıldı.

Şu anda Tekirdağ 1 No’lu F Tipi Hapishanesi’nde tutsak bulunan Nihat Konak 1998 yılından beri içeridedir. TKP/ML TİKKO davasından yargılanan Konak, şartlı tahliye tarihi olan Aralık 2013’te serbest bırakılması gerekirken özgürlük hakkı idarenin keyfi tutumuna takılarak 2017 yılına kadar gasp edilmiştir. Terörle Mücadele Yasası (TMY) ve İnfaz Yasası’nın ilgili maddelerince ‘iyi halli’ olma şartı gerçekleşmediğinden hareketle tahliye tarihi Şubat 2017’ye ertelenmiş bulunmaktadır. Konak, hakkında verilmiş bulunan disiplin cezası kararına itiraz ettiği halde; bizzat idare aracılığıyla İnfaz Hâkimliği’ne gönderdiği itiraz dilekçesi, yine bizzat idare tarafından kaybedilerek verilmiş bulunan cezanın kesinleşmesi sağlanmıştır.

 

İnfaz yakmalara son Nihat Konak’a özgürlük

Toplantıda ilk olarak söz alan Konak’ın avukatı Gül Altay, Konak’ın “2008 yılında İran Devletinin Kürt yurtsever ve devrimcilerine karşı uyguladığı idam cezalarını protesto etmek için iki günlük açlık grevine giren Konak’a cezaevi disiplin kurulu tarafından “2 ay bazı etkinliklere katılmaktan alıkoyma” cezası verildiğini ifade eden Avukat Gül Altay, “Bu karara ilişkin İnfaz Hâkimliği’ne itiraz eden müvekkilim hakkında, itiraz dilekçesinde kullandığı bazı cümleler kurum görevlilerine ‘hakaret ve tehdit’ niteliği taşıdığı iddiasıyla10 gün daha hücre cezası verildi. Hücre cezasına yaptığımız itiraz dilekçesi de cezaevi idaresi tarafından kaybedildiğinden verilen hücre cezasının kesinleşti” dedi.

Altay, müvekkili Konak’a daha önce de 2010 yılında yapılan bir sayım sırasında, “İşkencecilerden hesap sorduk, soracağız” şeklinde slogan attığı ve kaldığı odanın koridorunda bulunan kalorifer borusunun geçtiği deliği “çek pas” kullanarak genişletmek iddiasıyla “aramaya karşı çıkmak” ve “devlet malına zarar vermek”suçlamalarından 1 günlük hücre cezası verildiğini belirtti. Avukat Gül Altay, hukuksuz şekilde halen cezaevinde tutulan Konak’ın bir an önce tahliye edilmesini istedi.

İkinci olarak konuşan HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel Türkiye’nin insan hakları ve cezaevindeki uygulamaları konusundaki karnesinin çok kötü olduğunu belirterek Nihat Konak gibi aynı durumda olan diğer tutsakların dosyalarının yeniden gözden geçirilmesi için Adalet Bakanlığı’na başvuruda bulunacaklarını belirtti.


Nihat Konak’a özgürlük kampanyası

Son olarak Partizan Şehit ve Tutsak Aileleri adına konuşan Semiha Köz ise hapishanelerde yaşanan keyfi uygulamaların bazen bir maydanoz’da bazen bir pet bardakta “amaç dışı kullanım” diyerek karşılarına çıktığını ve bütün uygulamaların hala devam ettiğini ifade etti.

Konak’ın tahliye edilmesi için Eylül’ün 15′ine kadar sürecek imza kampanyası başlatacaklarını ve farklı yerlerde stantlar açacaklarını belirten Köz tutsaklara  sahip çıkılmasını  istedi

 

2421