Salı Nisan 23, 2024

Muzaffer Oruçoğlu: Berkin Sabahattin Ali’nin kalbindeki çocuktur

kaypakkaya-partizan
Muzaffer Oruçoğlu Berkin Elvan'ın hayatını kaybetmesinin ardından Melbourne'de yapılan anmayı ve Berkin'i anlattı

 

Melbourne şehir merkezinde düzenlen Berkin anmasına olan katılım sevindiriciydi. Değişik dernekleri, düşünceleri, Berkin'in yaşam evrelerine dair fotoğraflarla birlikte, yan yana iç içe görmek güzeldi. Yaşam dimdikse, aydınlık ve zindeyse güzeldir. 

Ben Berkin'i sadece ekmek almaya giden bir çocuk olarak tanımıyorum. İyi halay çeken, sistemin demir kıtalarına karşı elindeki sapanıyla ve zafer işaretiyle meydan okuyan bir çocuk olarak tanıyorum. O, her şeyden önce, Sabahattin Ali'nin kalbindeki çocuktur, sırça saraya taş atan çocuk... Berkin'i Berkin eden asıl öğe de bence budur.

Her insanın içinde bir Berkin vardır. Bazı şartlar onu dimdik ayakta tutar, güçlendirir, bilginin, teorinin ve pratiğin bir kilometre taşı haline getirir, bir sanatçıya veya bir filozofa veya ne bileyim ileri bir kafaya dönüştürür; bazı şartlarda insanın içindeki Berkin'i kaçırır ya da Berkin'i tam onun karşıtına dönüştürür.
Kişiliğimize, mizacımıza, yeteneklerimize dair, doğuştan gelen özellikleri küçümseyemeyiz. Ama bizi biz eden asıl öğe, bizi kuşatan şartlardır, içinde yaşadığımız, soluduğumuz, özümlediğimiz, değiştirdiğimiz, onun tarafından değiştirildiğimiz, abad veya berbat edildiğimiz şartlar...

3062