Cuma Nisan 19, 2024

Fransa’nın Reims,Lyon,Mulhouse ve Paris'te Mayıs Ayı Şehitleri Anıldı

kaypakkaya-partizan
Proletarya Partisinin kurucu önderi Komünist Önder İbrahim Kaypakkaya, katledilişinin 43. yıl dönümünde “İdealleri Rehberimiz, İsimleri Kavga Şiarımız Olacaktır” şiarıyla bu sene Fransa’nın dört şehrinde yapılan panellerle anıldı. Yine Fransa’nın başkenti Paris’te 6 Mayıs günü şehit düşen TKP/ML TİKKO gerillaları Haydar Arğal ve Murat Tekgöz için anma gerçekleştirildi.

 

Devrim için her zaman ölecekler bulunur

Gider gider nice koçyiğitler gider,

Senin de içinde bir oğlun varsa çok değildir.

Ey mavi gök! Ey yağız yer bilesin ki;

Yüreğimiz kabına sığmamakta,

Örsle çekiç arasında yoğrulduk,

Hıncımız derya gibi kabarmakta.

Proletarya Partisinin kurucu önderi Komünist Önder İbrahim Kaypakkaya, katledilişinin 43. yıl dönümünde “İdealleri Rehberimiz, İsimleri Kavga Şiarımız Olacaktır” şiarıyla bu sene Fransa’nın dört şehrinde yapılan panellerle anıldı. Yine Fransa’nın başkenti Paris’te 6 Mayıs günü şehit düşen TKP/ML TİKKO gerillaları Haydar Arğal ve Murat Tekgöz için anma gerçekleştirildi.

Reims:

Başta komünist önder İbrahim Kaypakkaya olmak üzere komünizm, sosyalizm ve demokrasi mücadelesinde yaşamlarını kaybedenler şahsında bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan panelin açılışında, 6 Mayıs 2016 günü Dersim’de silah elde torağa düşen, Kaypakkaya geleneğinin sürdürücüsü TİKKO savaşçıları Haydar Arğal ve Murat Tekgöz için düzenlenen sinevizyon gösterimi sunuldu. Sinevizyon sonrası bir kez daha şehit yoldaşların düşman karşısında direnişlerini selamlanarak kavgalarının sürdürücüleri olunacağının sözü verildi. Sunumda “onlar ki özgür geleceği yaratma kavgasında sınıf düşmanlarımızdan hesap sorma bilincimizi güçlendirenlerdir” denildi.

Mayıs ayı kavga ayıdır. Direnişin, hüznün ve öfkenin, kavgada sebat ve kararlılığın, yürünen yolun ne büyük bedellerle ilerlediğinin, demokratik devrimi ve sosyalizm yolunda durdurulamaz gidişatın bir kez daha tarihin ileriye doğru akmak zorunda olan kahredici yasalarıyla buluştuğu görkemli direnişlere gebe olmuş bir aydır.

Reims Partizan adına yapılan açıklamada “Proletarya Partisi kurucusu Kaypakkaya yoldaşın, Diyarbakır hapishanesinde başlattığı direniş geleneğini ile birlikte Haki Karer ve Dörtler ve Denizlerden Mahirlere, Mehmet Fatih Öktülmüş’ten Hasan Ocak’a, Mazlum Doğan’dan Mahsun Kormaz’a, Erdal Eren’den Bedri Yağan’a kadar Türkiye ve T. Kürdistanı’nda şehit düşenlere adlarını sayamadığımız sayısız devrim ve sosyalizm şehidini şehitlerimiz olarak sahipleniyoruz” denildi. Açıklama ardından Partizan adlı şiir seslendirildi.

Ardından Mezopotamya Derneği adına bir temsilci Mayıs şehitleri üzerine mesaj okudu.

Panelde Partizan temsilcisi devrim ve sosyalizm şehitlerini saygıyla anarak sözlerine başlarken, ülkemizde ve Türkiye Kürdistanı’nda yaşanan siyasal ve sosyal durumu değerlendiren konuşmasında Kaypakkaya yoldaşı dönemin diğer devrimci önderlerinden ayıran en temel iki noktaya değindi. Kimileri Kemalizm’i ilerici ve devrimci görürken Kaypakkaya’nın Kemalizm’i faşizm olarak gördüğü, bu gerçekliğin 44 yıl önce olduğu gibi bugün de geçerliliğini koruduğunun altını çizdi. Diğer önemli bir nokta ise milli meselede Kürt ulusunun kendi kaderini tayin hakkının tanınması olduğunu belirtti. Ayrıca bugünde Kürt ulusal hareketinin içinde bulunduğu durumu kazanımlarını ve direnişlerinin sahiplenilmesi gerektiğini belirten yoldaş, yine HDP’nin parlementer yollarla belli bir yere kadar gelebileceğinin ve devletin çizmiş olduğu sınırlar dışına çıkmasına izin vermeyeceğini son dokunulmazlıklarını kaldırılarak bu gerçekliği ifadede ettiğini belirtti. Kaypakkaya yoldaşın 71 devrimci çıkışında kopuşunu sağlayan ülkenin sosyo-ekonomik yapısı, devrimin yolu ve devrimci silahlı mücadele tespitleri ile ortaya koyduğu yol haritasını gösteren Partizan temsilcisi “Ondandır ki ülkemizde faşist iktidarlar onu ‘ihtilalci komünizmin bu topraklardaki en tehlikeli temsilcisi’ olarak görmektedirler” diyerek konuşmasını tamamladı.

Kısa bir toparlamanın ardından mücadelede daha fedakâr ve enerjik olma çağrısı yapılarak panel sonlandırıldı.

Lyon:

Katledilişinin 43. Yılında komünist önder İbrahim Kaypakkaya, 1977 yılında Antep’te devletin faşist kurşunlarıyla katledilen Haki Karer ve 12 Eylül faşizmine karşı bedenlerini tutuşturan Ferhat Kurtay, Mahmut Zengin, Necmi Öner, Eşref Anyık (Dörtler), 15 Mayıs günü Fransa’nın Lyon şehrinde Partizan ve Mezopotamya Derneği’nin ortak düzenlediği bir panelle anıldı.

Partizan temsilcisi “Devrimci tarihimizin onlarca şehit verdiği mayıs ayında şehitlerimizi anıyoruz”  diye söze başlayarak Mayıs ayı şehitleri şahsında bütün devrim şehitlerini selamladı.

Temsilci, 18 Mayıs günü bu direnişlerin mihenk taşlarının sonsuzluğa vardığı özel bir gündür. Büyük komünist devrimci ve Türk ve Kürt halklarının eşitliğinin amansız savunucusu İbrahim Kaypakkaya’nın bu gün işkencelere karşı insan onurun korunmasına bir örnek olarak faşist 12 Mart rejimi tarafından katledildiğini, aynı süreçte idama giden 3 fidanın yine bu ayda idam edilişlerini de vurgulayarak Mayıs ayının önemini belirtti.

Partizan temsilcisi genelde devletin neden İbrahim Kaypakkaya’dan korktuğuna değinerek, günün anlamına yönelik “çünkü biz devrimci,  sosyalist, yurtseverler olarak tarihin devrimci dayanışmasına sahip çıkıyoruz. Komünist Önder  İbrahim Kaypakkayaların, Deniz Gezmişlerin, Mahir Çayanların, Mazlum Doğanların, Haki Karerlerin, Dörtlerin  ardılları olarak son sözümüz şudur ki Birlik Mücadele Zafer, Yaşasın Devrimci Dayanışma!” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.

Mezopotamya Derneği temsilcisi genelde Haki Karer ve Mayıs ayında Kürdistan ulusal mücadelesinde şehit olan özgürlük savaşçılarının yaşamlarından örnekler vererek günün anlam ve önemi üzerinde durdu.

Mulhouse:

Paneller dizisinin sonuncusu 15 Mayıs Pazar günü Mulhouse’da gerçekleştirildi. Alevi Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen panelin açılış konuşmasında Mayıs ayının Türkiye Devrimci Hareketi içerisindeki önemine vurgu yapılırken, panelde Mayıs şehitlerinin önemi ve Proletarya Partisi’nin tarihi ve güncel sürece ilişkin sunum yapılacağı belirtildi.

Açılış konuşması ve saygı duruşunun ardından Partizan’ın yayınlamış olduğu “Kaypakkaya Devrimin Kutup Yıldızı, Direnişimizin Meşalesidir” başlıklı açıklama okundu. Açıklamanın ardından sinevizyon gösterimine geçildi. Yaklaşık 20 dakika süren sinevizyon ilgiyle izlendi. Sinevizyonun bitimiyle “Gerillalar Ölmez, Yaşasın Halk Savaşı” sloganı haykırıldı.

Sinevizyonun ardından 6 Mayıs günü şehit düşen Haydar Arğal ve Murat Tekgöz için TMLGB’nin yayınladığı açıklama okundu. Açıklamanın ardından sunuma geçildi.

Partizan temsilcisi sunumuna, Mayıs şehitlerinin mücadelesini selamlayarak başladı. Uluslararası komünist hareket ve Türkiye devrimci hareketi içerisinde İbrahim Kaypakkaya’nın önemine dair vurgular yapan temsilci, Kaypakkaya’yı farklı önderlerden ayıran düşüncelerinin, onun bugün hala geçerli olan belirlemelerinin öneminin altını çizdi.

Partizan temsilcisi sürekliliği sağlanmış parti önderliği, Ortadoğu coğrafyasındaki durum, ulusal mesele gibi konularda da Proletarya Partisi’nin görüşlerini sunarak konuşmasını tamamladı.

Sunumun ardından kitle tarafından görüş ve soru-cevaplarla birlikte, etkinlik müzik ve şiir dinletisiyle sona erdi.

Paris:

6 Mayıs’ta Dersim Geyiksuyu’nda şehit düşen TKP/ML TİKKO savaşçıları Haydar Arğal ve Murat Tekgöz Fransa’nın başkenti Paris de anıldı.

Mayıs ayı şehitleri ile birleştirilen anma şehit düşen gerillalar şahsında Devrim ve Komünizm şehitleri için yapılan saygı duruşuyla başladı. Saygı duruşu esnasında bir yoldaş tarafından TKP/ML andı okundu. Yapılan açılış konuşmasında şehitlerimizin anılarına sahip çıkılması ve onların devrettiği bayrağı alarak yerlerinin doldurulması gerektiğine vurgu yapıldı. Ayrıca Türkiye ve T. Kürdistanı’nda devam eden mücadeleler ve faşizm tarafından yapılan saldırı ve katliamlarda, şehitlerimizin bize yüklediği görev ve almamız gereken tutum konusunda açıklamalar yapıldı. Anmaya,TKP/ML TİKKO Dersim Bölge Komutanlığı’nın yoldaşların yaşamları ve mücadelelerini de kapsayan açıklamasıyla devam edildi. Ardında anmaya katılanMLKP temsilcisi söz alarak Geyiksuyu şehitleri sahsında tüm devrim şehitlerini andı, ayrıca faşizmin yoğunlaşan saldırılarına karşı sorumluluklarımızı yerine getirilmesi için her türlü devrimci mücadele yollarının kullanılması gerektiğine vurgu yaptı. Daha sonra tek tek kişiler ve yoldaşları, birebir tanıyanlar söz alarak duygularını ve düşüncelerini dile getirdiler. Anmaya hazırlanan sinevizyon gösterisiyle devam edildi.

Anma etkinliği sloganlar ve şehitlerimize karşı sorumluluk ve görevlerimizin ne olması gerektiğine değinilerek sonlandırıldı.

1558