Perşembe Mart 28, 2024

Fransa’da Kobanê için eylemler

kaypakkaya-partizan
Emperyalistlerin ve uşaklarının himayesinde Kobanê’de saldırılarını yoğunlaştıran katil IŞİD çetelerine karşı Avrupa’nın birçok ülkesinde olduğu gibi Fransa’da da eylemler gerçekleştirildi.

 

Onbinlerce kişinin katıldığı eylemlerde, Rojava/Kobanê direnişinin kazanacağı, Kürdistan’ın faşizme mezar olacağı haykırıldı.

Paris: Başkent Paris’te binlerce kişi bir araya gelerek Kobanê direnişine sahip çıktı. Yaklaşık 10 bin kişi, saat 15’te Cumhuriyet Meydanı’ndan yürüyüşe geçti. YPG direnişini selamlayan sloganların sık sık atıldığı eyleme aralarında ATİK, YDG ve Partizan’ın da bulunduğu Türkiyeli göçmen kurumlar ve devrimci örgütler katılırken, Fransız kurumlar da alanda yerlerini aldı.
Yine yürüyüş sırasında YDG’liler “Nihat Konak’a Özgürlük” kampanyası çerçevesinde imza topladılar. Oldukça coşkulu ve kitlesel geçen eylem Chatelet Meydanı’nda yapılan konuşmaların ardından sonlandırıldı.

Strasbourg: Kleber Meydanı’nda toplanan 700 kişi, pankart ve sloganlarla yürüyüşe geçti. Yürüyüş boyunca sık sık “Biji Berxwedana YPG”, “Hepimiz YPG’yiz”, “Yaşasın Kobanê Direnişi” sloganları atılırken, yürüyüşte yer alan ATİK, YDG ve Partizan kitlesi de “Kürdistan Faşizme Mezar Olacak!”, “Halkları Ezmeyi İsteyenlere Halkların Cevabı: DİRENİŞ” sloganlarını attı.
Sloganların hiç durmadığı yürüyüş tekrar Kleber Meydanı’na dönüldükten sonra, yapılan bir dakikalık saygı duruşu ve aralarında ATİK temsilcisinin de bulunduğu temsilcilerin konuşmasının ardından sonlandırıldı.

Bordeaux: Bordeaux’da ilk eylem 26 Eylül Cuma günü gerçekleştirildi. Bordeaux YDG, Nihat Konak’ın durumuna dikkat çekmek ve Rojava/Kobane direnişini sahiplenmek adına 26-27 Eylül günlerinde tüm YDG’lileri sokağa çağırdı. Zafer Meydanı’nda stant açıp Nihat Konak için imza kampanyası yapan YDG, Kürt halkının direnişini selamladı. Fransızca "Yaşasın Kürt Halkının Direnişi" pankartı açıp, Kürtlere yönelik IŞİD vahşetini anlatan bildiri dağıtılan stantta, Rojava/Kobanê’deki katliamla ilgili fotoğraf sergisi halkı oldukça etkilerken, standa ilgi yoğundu. YDG’lilerle sohbete gelen öğrencilere, YDG Strasbourg’un uğradığı faşist saldırı anlatıldı ve kınandı.  Standı ziyaret eden Türkiye ve T. Kürdistanlı’lara YDG festivali tanıtıldı ve Özgür Gelecek dağıtımı yapılarak eyleme son verildi.

27 Eylül Cumartesi günü ise Bordeaux, Kobane için yürüdü! Son zamanlarda artan IŞİD saldırılarını protesto etmek için yurtseverlerin çağrısıyla Pey Berland Meydanı’nda buluşan kalabalık kitle, Kobanê’ye sahip çıkarak Zafer Meydanı’na meydanına yürüdü. Aralarında Partizan’ın da bulunduğu çok sayıda devrimci kurum coşkulu bir yürüyüş düzenleyerek Zafer Meydanı’nda oturma eylemi gerçekleştirdi. Yürüyüş sırasında "Kürdistan Faşizme Mezar Olacak", “Faşizme Karşı Omuz Omuza",  “Kürdistan IŞİD’e Mezar Olacak" sloganlarına alkış ve zılgıtlar eşlik etti. Yürüyüşte yer alan TKP/ML taraftarları, Fransızca “Ortadoğu’nun Özgürlüğü İçin Halk Savaşını Destekle!”  pankartı taşıdı. Yürüyüş sonrasında bir dakikalık saygı duruşu ve basın açıklaması yapılarak oturma eylemi yapıldı.

Mulhouse: Mulhouse’da Avrupa Türkiyeli İşçiler Konfederasyonu (ATİK)’in çağrısıyla bir araya gelen kurumlar yürüyüş düzenledi. Fransız kurumların da katılarak destek verdiği yürüyüşte ATİK ve Partizan kitlesi “Ortadoğu Halkları Yalnız Değildir, Dayanışmayı Güçlendirelim!” pankartıyla yer aldı. Sık sık sloganların atıldığı yürüyüşte, kurumlar adına bildiriler okundu. Eylemin ardından aralarında ATİK temsilcisinin de bulunduğu, her kurumdan temsilciler valiliğe giderek Mulhouse valisiyle görüşmede bulunduç

Reims: Reims şehir merkezinde ise Mezopotamya Kültür Merkezi ve Partizan tarafından çadır açıldı. Çadırda bildiri dağıtımı yapılırken, imza kampanyaları çerçevesinde imzalar toplandı. Çadır eyleminin ardından Kobane direnişine destek yürüyüşü gerçekleştirildi. Eylem boyunca emperyalistler ve faşist TC devletini teşhir eden sloganların yanında, Kürt halkını ve Kobane direnişini selamlayan sloganlar haykırıldı.

Nantes: Fransa’nın Nantes şehrinde ise şehir merkezinde bir miting gerçekleştirildi. Aralarında ATİK ve Partizan’ın da bulunduğu kurumların yer aldığı mitingde kurumlar ve temsilciler tarafından konuşmalar yapıldı. Miting, Kobane’nin yalnız olmadığını vurgulayan sloganlarla sona erdi.


1601