Cuma Nisan 19, 2024

Fransa’da iki kişi bugün mahkemeye çıkıyor

ANF
Soruşturmayla ilgili olarak bugün Fransız polisinin bilgi vermesi beklenirken gözaltındaki kişilerin hakim karşısına erken saatlerde çıkarılacağı bildiriliyor.

PARİS - Fransa’da üç Kürt kadın siyasetçinin öldürülmesine ilişkin yürütülen soruşturma çerçevesinde gözaltına alınan iki kişi, 96 saatlik sürenin dolmasının ardından bugün mahkeme karşısına çıkacak. Gözler şimdi Fransız polisinin soruşturmayla ilgili olarak sunacağı delillere çevrildi. 

9 Ocak günü katledilen Kürt kadın siyasetçiler Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez’in katil ya da katilleriyle ilgili olarak Fransız makamları tarafından yürütülen soruşturmada bugün kritik bir gün. Geçtiğimiz Perşembe günü olayla ilgili olarak gözaltına alınan iki kişinin 96 saatlik gözaltı süreleri bugün doluyor. Her iki kişi de bugün hakim karşısına çıkacak. 

Soruşturmayla ilgili olarak henüz ne Fransız polisi ne de savcılıktan herhangi bir açıklama yapılırken Fransız medyasında ise konuyla ilgili olarak haberler yer alıyor. 

Gözaltında olan kişilerin kimlikleri konusunda da henüz bri açıklama yapılmış değil. 

Fransız polisinin soruşturma çerçevesinde elde ettikleri önemli delillerin gözaltındaki kişilerden birinin parkasındaki barut izi, diğerinin ise kurşun kovanlarının birinde bulunan DNA örneği olduğu iddia edildi. Haberlerde DNA örneğinin tam olmadığı ancak ipucu sağlayabilecek bir delil olduğu ifade ediliyor. 

Soruşturmayla ilgili olarak bugün Fransız polisinin bilgi vermesi beklenirken gözaltındaki kişilerin hakim karşısına erken saatlerde çıkarılacağı bildiriliyor. 

Fransa Kürt Dernekleri Federasyonu (FEYKA) dün yayınladığı bir açıklamayla soruşturma konusunda Fransız makamlarına sert çıkmış ve Fransız polisini soruşturmayı Ankara ile işbirliği içerisinde yürütmekle eleştirmişti. 

FEYKA yetkilileri ve Kürt temsilcilerin de bugünkü mahkemeyi yakın bir şekilde izlemesi bekleniyor. 

 

Paris - Paris'te 9 Ocak günü üç Kürt kadınının infazına ilişkin yürütülen soruşturmaya ilişkin Fransız medyasında çelişkili haberler yer alıyor. Soruşturma ve polis kaynaklarına dayandırılan haberlere göre gözaltındaki bir kişinin elbiseleri ya da çantası üzerinde barut izi bulunurken, resmi bir açıklama halen yok. 

17 Ocak perşembe günü gözaltına alınan iki kişiden biri hakkında tutuklama talep edilirken, diğeri serbest bırakıldı. Kimlikleri hakkında herhangi bir açıklama yok. Savcılık, Paris'in Seine-Saint Denis banliyösünde ikamet ettiği belirtilen 40 yaşlarındaki kişi hakkında "Terörist bir örgütle ilişkili cinayet" ve "terörist eylemler hazırlığı amacıyla suç örgütüne katılmak" suçlamalarıyla tutuklanmasını talep etti. 

24MINUTES: PARKASINDA BARUT İZİ BULUNDU

Son 24 saat içerisinde Fransız medyasına soruşturmaya ilişkin detaylar içeren haberler yayınlandı. Haberlerde yer alan bir çok detay birbiriyle çelişiyor. 

Fransız site 24minutes'e göre, Paris'te gözaltına alınan iki kişiden birinin parkası üzerinde barut izi bulundu. "Son derece ilginç" denilen kişinin ajandası ile ifadeleri arasında çelişki olduğu iddia edilirken, polis "46 dakikalık" bir boşluktan bahsediyor. 

Soruşturma dosyasına yakın bir kaynak, "Ajandasında 46 dakikalık bir boşluk var. Bir çok unsur konusunda çok net ama bazı şeyleri gizliyor" dedi. Bir çok tanığın da bu kişinin ajandasına verdiği bilgilerin, şahsın ifadesiyle çeliştiğine dikkat çekiliyor. Kaynak aradaki boşluğun cinayet saatiyle uyuşabileceğini iddia ediyor. 

Dosyaya yakın kaynağa dayandırılan habere göre, bir kamera kaydında sözkonusu kişinin bir yere çantalarla girip çıktığı görülüyor. Ancak bu görüntülerin cinayetin işlendiği Kürdistan Enformasyon Merkezi'ni gören bir kamera mı yoksa Paris'i gösteren kameralardan biri mi olduğu belirtilmiyor. Bununla birlikte polis olay yerindeki bir DNA izini de izole ettiğini söylerken, sonuçların gözaltı sonrası belli olacağı kaydediliyor. 

Habere göre, 30 yaşlarındaki bu kişi Aralık 2012'de bir PKK toplantısına katıldığı için gözaltına alınmış, Mart 2012 sonunda ise Eiffel kulesini işgal ederek ikinci kata "Öcalan'a özgürlük" pankartı asanlar arasında yer alıyormuş. 

Soruşturmacıların yine de ihtiyatlı yaklaştığı belirtilen haberde, şahsın profilinde "kaygı verici psikolojik" bir sorunun olduğu öne sürülürken, dosyaya yakın kaynak "Onun kadınlarla bir sorunu var. Kovulmayı kabul etmiyor" diyor.

24Minutes'e göre ikinci kişi de kendisini Sakine Cansız'ın "şoförü" olarak tanıtmış. Her iki kişi haklarındaki şüpheleri reddediyor. 

JDD: SİSTEMATİK OLARAK BAŞLARINA ATEŞ EDİLMİŞ

Journal de dimanche (JDD) gazetesi internet sitesinde yer alan haberde başka ayrıntılar yer aldı. Haberde, “Olağanüstü şiddetteki bir suç, zira tetikçi veya tetikçiler sistematik olarak her birinin başını hedef alarak on kez ateş etmiş, ikisinin başına üçer kurşun, dördüncüsünün aynı zamanda ağzından sıkmış” deniliyor. 

Bulunan kovanların silahı kullanan kişinin DNA’sını bulmak için incelendiğine işaret edilen haberde, ancak bunun sadece kısmi bir sonuç verdiğini, elde edilen DNA izinin eksik olduğu belirtildi. Habere göre, DNA izin mevcut haliyle kimlik tespiti yapmak ya da mevcut genetik profillerle karşılaştırma için kullanılacak durumda değil 

Ayrıca “balistik uzmanların bir veya birden fazla 7,65 kalibrelik otomatik silah kullanılıp kullanılmadığını henüz tespit edemediğini" aktaran JDD, "Ancak soruşturmaya yakın birçok kaynağa göre, tek bir kişinin üç kadın militanı öldürmeden önce hareket etmelerini engelleyebilmiş" diyor. 

Haberde, "Kurbanlardan birinin üzerinde mantosunun olması, tetikçinin bu kişinin ya binaya yeni girdiği ya da çıkmak üzereyken bu durumundan faydalanabildiğini düşündürtüyor" diye belirtiliyor. 

EUROPE 1: ÇANTASININ ÜZERİNDE BARUT İZİ VAR

Europe 1 kanalı ise başka, gözaltında üzerinde şüphe oluşan kişinin, üç kadından birini tanıdığı, bazen şoförlük yaptığı ve belediye ya da valilik gibi yerlerdeki idari formaliteler için yardımcı olduğunu yazıyor. Haberde, sözkonusu şahsın ifadelerindeki çelişkilere dikkat çekilirken, 24Minutes'un aksine Kürdistan Enformasyon Merkezi'nin gören bir kamera olmadığı için bu şahsın binaya girip girmediğine ilişkin kanıt olmadığı belirtiliyor. Sözkonusu kamera kaydının ise, şüpheli olarak gösterilen kişinin o gün yaptığı işlere ilişkin ifadelerini yalanlayan başka yerde çekilmiş bir görüntü olduğu ifade ediliyor. 

Europe 1 bir başka haberinde, şahsın evinde yapılan aramalarda bir çantanın üzerinde barut izleri bulunduğunu kaydediyor. 

2199