Çarşamba Nisan 17, 2024

Fransa’da 1 Mayıs kutlamaları büyük bir coşku ve katılımla kutlandı.

kaypakkaya-partizan
Enternasyonal Proletaryanın Birlik Mücadele ve Dayanışma günü olan 1 Mayıs Fransa’nın birçok şehrinde büyük bir coşku ve katılımla kutlandı.

 

İşçi konfederasyonu CGT öncülüğünde gerçekleştirilen kutlamalarda Fransa genelinde yaklaşık 280 000 bin kişi katıldı. Alanlarda Türkiyeli ve Kürdistan’lı örgüt ve kurumlarda katılarak taleplerini atıkları sloganlarla ve taşıdıkları pankartlarla dile getirdiler

Yürüyüş boyunca Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ikinci tura kalan Ulusal Cephe adayı ırkçı Marine Le Pen ve burjuvazinin liberal adayı Emmanuel Macron karşıtlığı ön plana çıktı.

“Ni Macron ni Le Pen”, “Ne Macron Ne Le Pen” sloganları atıldı.

Paris’te polis ile eylemciler arasında çıkan çatışmalarda çok sayıda kişi gözaltına alındı.

 

Mulhouse

“1 Mayıs kızıldır, kızıl kalacak” şiarıyla, ATİK aktivistleri ve Partizan taraftarları, diğer demokratik kitle örgütleriyle ve sendikalarla birlikte, sağanak yağmura rağmen 1 Mayıs alanlarında yerini aldı. Yürüyüş boyunca; “Devrimci tutsaklar onurumuzdur”, “ATİK yalnız değildir”, “Umut dağlarda Partizanlarda”, “Bijî yek gulan”, “Yaşasın 1 Mayıs”, “İşgalci TC Kürdistan’dan defol” gibi sloganlar haykırmıştır. Son olarak bitiş noktasında ATİK 1 Mayıs bildirisi okunmuştur.

Nantes

Fransa’nın Nantes şehrinde gerçekleştirilen 1 Mayıs yürüyüşüne, Fransız sendika ve kurumların yanında Partizan, MKM ve Alevi Kültür Merkezi de katıldı. Partizan kitlesinin yoğun olduğu yürüyüş boyunca Fransızca ve Türkçe olarak “Yaşasın 1 Mayıs” sloganları atılırken, Partizan kitlesi flamalarıyla birlikte yürüyüşteki yerini aldı.

 

Nancy

Fransa’nın Nancy şehrinde 1 Mayıs yürüyüşü saat 10’da Gar Meydanı’ndan başladı. Çeşitli sendika ve kurumların yanında ATİK, Partizan, AKM ve Nurhak Anadolu Kültür Evi ile birlikte çeşitli yöre dernekleri yürüyüşteki yerini aldı.

Katılımın 2 bin kişi olduğu yürüyüşte, “Yaşasın 1 Mayıs” yazılı ve TKP/ML  pankartı açıldığı görüldü.  Flamalarıyla alandaki yerini alan TKP/ML taraftarları da “Yaşasın 1 Mayıs”, “Yaşasın Halkların Kardeşliği” sloganlarını attılar. Yürüyüşün ardından gerçekleştirilen çeşitli konuşma ve halaylardan sonra etkinlik sonlandırıldı.

Lyon

İşçi sınıfının Birlik-Mücadele-Zafer günü 1 Mayıs Lyon’da coşkuyla kutlandı. Fransız sendika ve devrimci-demokratik kitle örgütlerinin organize ettiği yürüyüşe ATİK ve TKP/ML taraftarları da pankart ve flamalarıyla katıldı. Alanda ATİK’in 1 Mayıs’a ilişkin çıkardığı bildirinin Fransızcası, başlıklı bildiri de geniş bir şekilde kitlelere dağıtıldı.

Yürüyüş alanında Kürtçe, Türkçe ve Fransızca yazılı “Vivle 1 mai” yazılı TKP/ML pankartı dikkati çeken pankartların başında gelirken, Fransız ve diğer yabancı kurum ve kuruluşlar gelip fotoğraf çekmeleri olumluydu. ATİK ve Partizan kitlesi de bir katılımla yürüyüşte yerini aldı.

Chalon

Fransa’nın Chalon kentinde alanlara çıkan işçi ve emekçiler, enternasyonal proletaryanın Birlik, Mücadele ve Dayanışma günü 1 Mayıs’ı coşkuyla kutladılar. Alanda yer alan Partizan kitlesi de yürüyüş boyunca 1 Mayıs’a ilişkin sloganlarını haykırdı. Etkinlik “Yaşasın 1 Mayıs” sloganlarıyla sonlandırıldı.

 

Paris

Başkent Paris’te onlarca sendika, siyasi parti, antikapitalist, antifaşist kurumların katlım ile on binlerce kişi 1 Mayıs işçi bayramı için yürüdü.

Paris’te yapılan yürüyüşte Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ikinci tura kalan Ulusal Cephe adayı ırkçı Marine Le Pen karşıtlığı ön plana çıktı.

Yürüyüş boyunca “Ni Macron ni Le Pen” sloganları atıldı.

Yapılan yürüyüşe Partizan ve YDG katılarak,  flamalarıyla ilgi çeken coşkusuyla yürüyüş kortejinde yerini aldı.

798