Perşembe Mart 28, 2024

Dersim festivali, Suruç katliamından dolayı iptal edildi

kaypakkaya-partizan
Dersim’de bu yıl 15’incisi düzenlenecek olan Munzur Kültür ve Doğa Festivali, Suruç katliamından dolayı iptal edildi.

 

Dersim Belediyesi Halk Meclisi konuya ilişkin düzenlediği basın açıklamasında, “Dersim halkı olarak; Munzur Kültür ve Doğa festivalini, Suruç’ta şehit düşenlerin anısı gereği bu sene Dersim merkez, Mazgirt, Nazimiye, Ovacık, Pülümür, Hozat ilçeleri ve Akpazar beldemizde gerçekleştiremeyeceğimizi belirtiyoruz” denildi.

Dersim Belediye Binası önünde düzenlenen basın açıklamasına Belediye Eşbaşkanları Nurhayat Altun ve Mehmet Ali Bul, Belediye Eşbaşkan yardımcıları İbrahim Kasun ve Hüseyin Tunç, HDP Dersim Milletvekili Edibe Şahin, Akpazar (Peri) Belediye Eşbaşkanları Fadime Çetinkaya ve Hüseyin Çetinkaya, Ovacık Belediye Başkanı Fatih Maçoğlu, Mazgirt Belediye Başkanı Tekin Türkel, Nazimiye Belediye Başkanı Cafer Kırmızıçiçek, STK temsilcileri, siyasi parti temsilcileri Dersim Halk Meclisi Yürütmesi, mahalle muhtarları ve kitle katıldı.

Basın açıklamasını yapan Dersim Belediye Eşbaşkanı Nurhayat Altun yakın zamanda gerçeğe dayanmayan bazı haberlerin yayınlandığını belirtti.

 “Kimi bu süreci güvenliğe bağlanmak istedi. Bir kısmı da sanki Belediye uyarılmış yönünde haberler yaptı. Yapılan bu haberlerin hiç biri gerçeği yansıtmamaktadır” dedi. Bu haberlerin hiçbirinin gerçeği yansıtmadığını vurgulayan Altun, Dersim’deki tüm festival bileşenleri adına yapmış olduğu basın açıklamasında şu ifadelere yer verdi. “Bu yıl 15. yılında olan Munzur Kültür ve Doğa Festivali 38’lerden günümüze kadar her gün büyüyen Dersim direniş ruhunun ortaya çıkardığı bir etkinliktir. Yıllardır Dersim’den göç etmek zorunda kalan halkımız ile yerelde yaşayan halkımızın bir araya geldiği düşünce ve duygu birliğini geliştirdiği bir etkinlik olmasının yanı sıra Dersim’in ekonomik ve siyasal gerçekliğine de katkı sunduğu da bilinen bir durumdur. Tam da festivalimizi gerçekleştireceğimiz bu süreçte Suruç’ta evlatlarımıza yönelik yapılan katliam Dersim halkını derinden yaralamıştır. Bizler acıları en derin haliyle yaşayan ve zulme karşı direnen bir halkın evlatları olarak Suruç’ta yaşanan bu katliama sesiz kalmayacağımızı, şehit düşen ve yaralanan evlatlarımızın hayallerini sahipleneceğimizi bu açıklama ile dile getirmek istiyoruz.”

Sosyalist-enternasyonalist mücadele ruhuna sahip gençlerin “Birlikte direndik, birlikte inşa edeceğiz” şiarı ile Kobanê’ye okul ve çocuk parkı yapmak için gittiklerini, aylardır yürüttükleri kampanyanın ürünlerini ulaştırmak için Suruç’a gittiklerini vurgulayan Altun, katliamı kınadı.

“Tüm devrimciler, yurtseverler nezdinde bugüne kadar toprağa düşenlerin ölümü yenip ölümsüzleştiği inancı ile Dersim halkı olarak, Munzur Kültür ve Doğa Festivali’ni Suruç’ta şehit düşenlerin anısı gereği bu sene Dersim merkez, Mazgirt, Nazimiye, Ovacık, Pülümür, Hozat ilçeleri ve Akpazar beldemizde gerçekleştiremeyeceğimizi belirtiyoruz” diyen Altun, Munzur Kültür ve Doğa Festivali’nin çıkışındaki mücadele ve direniş enerjisinin önümüzdeki günlerden itibaren “Dersim Kobanê’ye akıyor” şiarı ile etkinlik gerçekleştireceklerini belirtti. 

1160