Cuma Nisan 19, 2024

Bangladeşli Ateist Yazar Paramparça Edildi

kaypakkaya-partizan
ABD'de yaşayan ve Amerikan vatandaşı olan Avijit Roy, eşiyle birlikte bir kitap fuarına katılmak için gittiği Bangladeş'in başkenti Dakka'da baltalı saldırıya uğradı.

 

Avijit Roy paramparça edilerek öldürülürken, eşi de ağır yaralandı.

Roy, özellikle köktendinciliğe karşı verdiği mücadeleyle tanınıyor ve sekülerizmi teşvik ettiği için radikal İslamcıları kızdırıyordu.

Yazarın öldürülmesi hem ülkede hem de uluslararası kamuoyunda büyük tepki topladı.

Yüzlerce kişi Bangladeş'in başkenti Dakka'da toplanarak, Avijit Roy'u andı ve saldırıyı kınadı.

Öğrenciler, öğretmenler ve bloggerlar sokaklara çıktı, Roy'un öldürülmesini protesto etti.

Yerel emniyet müdürü Sirajul İslam, "Saldırıya birkaç kişi katıldı ve aralarından en az ikisi Roy ile eşine doğrudan vurdu. Saldırı sonrasında iki kanlı satır bulduk" dedi.

Saldırıyla ilgili olarak henüz bir tutuklama olmadı ancak polis, suikasti öven yerel bir İslamcı grubun soruşturulduğunu bildirdi.

Roy'un öldürülmesi başkent Dakka'da protesto edildi.

Ailesi, internette yayımladığı blogunda laikliği savunan yazılar yazan Roy'un daha önce tehditler aldığını bildirdi.

Avijit Roy kısa bir süre önce de Facebook sayfasında "bilimsel ve akılcı olmayan inançlara karşı çıkmak için, akılcı bir kavram" diye nitelediği ateizmi savunmuştu.

160 milyon nüfuslu Bangladeş, laik bir ülke ve vatandaşlarının çoğu Müslüman.

Ülkede daha önce de benzeri saldırılar olmuş, polis bu saldırıların ardında radikal İslamcıların bulunduğunu söylemişti.

2013 yılında blogunda köktendinciliğe karşı yazılar yazan Ahmed Rajib Haydar da, Dakka'daki evi yakınlarında suikaste uğramış ve hayatını kaybetmişti.

2004'te ise yine Avijit Roy'la aynı kitap fuarına katılan yazar Hümayun Azad, evine dönerken uğradığı saldırıda ağır yaralanmıştı.

Bangladeşli tanınmış yazar Taslima Nasreen da 1990'larda ölüm tehditleri aldıktan sonra ülkesini terk etmek zorunda kalmıştı.

(BBC)


1166