Çarşamba Nisan 24, 2024

Avrupa Berkin için eylemde

KAYPAKKAYA-PARTIZAN
Almanya, Fransa, İsviçre ve Belçika'nın birçok kentinde binlerce kişi, Berkin için sokağa döküldü.

 

Almanya'nın Köln, Frankfurt ve Darmstadt, Fransa'nın başkenti Paris ve Mulhouse, İsviçre'nin Bern, Lozan ve Basel kentleri ile Belçika'nın Antwerpen kentlerinde Berkin için eylem yapıldı.

KÖLN

Almanya'nın Köln kentinde yapılan yürüyüşe iki bin kişi katıldı. Köln Wiener Platz'da bir araya gelen kitle, Frankfurter Caddesi'ni trafiğe kapatarak Mülhiem tren garına yürüdü. Ardından Keup Caddesi üzerinden yeniden Wiener Platz'a geldi.

Yürüyüş güzergahı boyunca çevredeki halkın geniş destek verdiği eylemin en önünde, "Berkin Elvan ölümsüzdür" pankartı taşındı. AKP hükümetini istifaya çağıran kitle, sık sık, "Her yer Taksim, her yer direniş", "15 yaşında fidan, adı Berkin Elvan", "Devrim şehitleri ölümsüzdür", "Hey yer Berkin, her yer direniş", "Faşizme karşı omuz omuza" sloganlarını attı.

Katılımcılar arasında SKB, Anadolu Halklar Federasyonu, ADHK, ATİK, Yaşanacak Dünya, Hacı Bektaşi Veli Derneği, AGİF, Mala Kurda, DİDF, Young Struggle ve Avrupa Ezilen Göçmenler Konfederasyonu (Aveg-Kon) bulunurken, MLKP güçleri de bayraklarıyla katıldı.

Yapılan konuşmaların ardından eylem, marşlar ve sloganlarla sona erdi.

FRANKFURT

Almanya'nın Frankfurt kentinde dün akşam da eylem yapıldı. Frankfurt Taksim Dayanışma Komitesi ve Demokratik Güç Birliği tarafından örgütlenen eyleme 700'ü aşkın kişi katıldı.

Şehir merkezindeki Hauptwache'deki mitingde, yapılan konuşmalarda AKP hükümetinin Berkin'in ölümünden sorumlu olduğu belirtildi. Eyleme, AGİF üyeleri de katıldı.

DARMSTADT

Almanya'nın Darmstadt Gezi Dayanışma Komitesi'nin çağrısıyla yapılan eyleme 500'ü aşkın kişi katıldı. Haziran ayaklanmasında polis tarafından öldürülen direnişçilerin adlarının okunduğu eylemde, Berkin için beş dakika "duran insan" eylemi yapıldı. Eylem, konuşmaların ardından marşlar ve şiirlerle sona erdi.

PARİS

Haziran ayaklanması sırasında polis tarafından vurularak öldürülen Berkin Elvan için Fransa'nın başkenti Paris'te göçmenler ayaktaydı.

Taksim Dayanışması Platformu'nun çağrısıyla yüzlerce kişi, Türkiye Büyükelçiliği önünde bir araya geldi, hep bir ağızdan "Bu daha başlangıç, mücadeleye devam" sloganını attı.

Polis, eylem başlar başlamaz kitleye biber gazı ile saldırdı. Büyükelçilik önünden ayrılmayan kitle, polisle çatıştı. Kitle, oturma eylemi yaparak direnişini sürdürünce polis geri çekilmek zorunda kaldı. Bu sırada bir kadın fenalaşırken, Young Struggle'dan bir gencin burnu kırıldı.

Taksim Dayanışması Platformu adına yapılan açıklamada, "Berkin Elvan'ın katleden AKP devletidir" denildi.

Faşizme karşı direneceklerini belirten Platform, "Faşizm insamlık suçudur. AKP ve devleti bu suçu işlemeye devam ediyor. AKP faşist devletin temel uygulayıcısıdır. Berkin Elvan, faşizme karşı genç öfkenin simgesi oldu" diye belirtti.

Halk Cephesi adına yapılan açıklamanın ardından kitle, "Her yer Taksim, her yer direniş", "Berkin Elvan onurumuzdur", "Anaların öfkesi katilleri boğacak" sloganlarıyla metroya yürüdü.

Eylem, Strasbourg Saint Denis Caddesi'nde son buldu.

Eyleme, ACTİT, YS, SKB, Partizan, FUAF, Halk Cephesi, Odak ve Devrimci Proleter de katıldı.

Fransa'nın başkenti Paris'te, ACTİT, Sosyalist Kadınlar Birliği ve Young Struggle üyeleri, Eyfel kulesinin önünde nöbet eylemine başladı.

Grup, yere mumlarla Berkin yazdı.

MULHOUSE

Fransa'nın Mulhouse kentinde de göçmenler Berkin için ayaktaydı.

Devrimci örgütlerin çağrısıyla bir araya gelen 300 kişi, saygı duruşunda bulundu, "Bu daha başlangıç, mücadeleye devam", "Berkin Elvan ölümsüzdür", "Hepimiz Berkin'iz, vurmakla bitmeyiz", "15'inde bir fidan Berkin Elvan" sloganlarını attı.

Basın açıklamasıyla sona eren eyleme, ADHK, Partizan, Yeni Kadın, Avrupa Demokratik Kadın Hareketi, AvEG-Kon, Mulhouse Kültür Derneği, HDP Mulhouse Dayanışması, Mulhouse Kürt Derneği ve DİDF katıldı.

BERN VE LOZAN

İsviçre'nin bir çok kentinde sokağa çıkan göçmen emekçiler, Türk devletinin katliamcı yüzünü teşhir etmeye devam etti. İGİF'in çağrısıyla Bern ve Lozan'da eylem yapan göçmenler, "Berkin'in katili Türk devletidir" dedi.

Lozan şehrinde İGİF, SKB ve YS'nin çağrısıyla 200 kişi, St Laurant Kilisesi'nin önünde bir araya geldi. Eylemde sık sık, "Berkin Elvan ölümsüzdür", "Devrim şehitleri ölümsüzdür", "Berkin'in katili Türk devleti" sloganları atıldı.

Bir-Kar, Alevi Kültür Merkezi ve Kürt Kültür Derneği'nin de katıldığı eylemde yapılan konuşmalarda katliam teşhir edildi.

Eylem, AvEG-Kon, İGİF, YS ve SKB'nin ortak açıklamasıyla sona erdi.

Bern'de yapılan eyleme de 250'yi aşkın kitle katıldı. Türkiye Konsolosluğu'na kadar yürüyen kitle, sık sık "Katil devlet" sloganını attı. Konsolosluğa siyah çelenk bırakan eylemciler, daha sonra dağıldı.

BASEL

İsviçre'nin Basel kentinde BEKSAM ve ITIF'in çağrısıyla Claramatte Park'ta bir araya gelen 100'ü aşkın kişi, Berkin'i uğurlamak için bir anma töreni düzenledi. SYKP ve IDHF üyeleri ile Yurtsever Kürtler'in de katıldığı eylemde, Berkin Elvan ile 12 Mart Gazi Ayaklanması'nda öldürülen devrimciler için saygı duruşu yapıldı, mumlar yakıldı.

Yapılan açıklamada, Berkin Elvan için "Direnmenin ve mücadele etmenin en güzel umududur. Umudumuz asla sönmeyecek. O hep 15'inde mücadelemizde yaşayacak" denildi.

AvEG-Kon adına yapılan açıklamada ise, AKP'nin zulüm düzenine karşı halkların isyanını süreceği belirtildi. Açıklamada şöyle denildi: "Berkin Elvan son katledilen olmayacaktır. Dün Kürdistan'da kelle kulak avcılığı yapmış, Kürt halkına karşı sayısızca suç işlemiş, Batı'da devrimcilere, sosyalistlere gözaltında kaybetmelerden, sokak infazlarına tecavüzden her türlü işkencelere kadar birçok saldırıyı ve uygulamaları yapan 'Ergenekoncular' denilen katiller sürüsünü tahliye ederek aslında gelişen muhalefete karşı yeni saldırı konseptini devreye koymaya hazırlanan AKP, yeni Berkin'leri, Uğur'ları katletmek için plan yapmaktadır. Berkin Elvan, işte bu barbarlığa karşı genç öfkenin simgesidir. Elinde sapanıyla, faşizme karşı meydan okuyan binlerce yürekten biri oldu."

Eylem, sloganlarla sona erdi.

ANTWERPEN

Belçika'nın Antwerpen kentinde de Berkin Elvan için anma yapıldı. Eylemde, Fransa'nın başkenti Paris'te katledilen üç Kürt kadın devrimci Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez de anıldı.

Groenplaats Meydanı'nda bir araya gelen göçmenler, "Berkin Elvan ölümsüzdür", "Faşizme karşı omuz omuza", "Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez Ölümsüzdür", "Şehîd Namirin" sloganları atıldı.

Belçikalıların yoğun ilgi gösterdiği eylemde, saygı duruşu yapıldı. Belçika Göçmenler Kolektifi (BGK) Eşbaşkanı Vahit Çolak, Türk devletinin katliamcı yönüne dikkat çekti, "Sakinelerin katleden devlet bugün de Gezi direnişçisi Berkin Elvan'ı katletti" dedi.

Çolak konuşmasının devamında özgürlük ve adalet mücadelesinde birlik çağrısında bulundu.

Eylemde, Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez'in fotoğraflarının olduğu "Sessizliğiniz ortaklığınızdandır" yazılı pankart ve BGK ve AvEG-Kon imzalı "Berkin Elvan ölümsüzdür" yazılı pankart ile SKB, KCK bayrakları ve Öcalan posterleri açıldı. ETHA

1660

Son Haberler