Perşembe Mart 28, 2024

ATİK’li devrimci Sami Solmaz’ın mahkemesi ertelendi

kaypakkaya-partizan
ATİK’e yönelik Nisan ayında başlatılan hukuksuz operasyon kapsamında, Fransa’da tutuklanarak hapishaneye konulan ATİK’li devrimci Sami Solmaz’ın üçüncü mahkemesi 24 Haziran Çarşamba günü gerçekleştirildi.
  

İkinci mahkemenin ardından toplanan yüksek mahkeme heyeti, yapılan itirazı değerlendirmiş ve davada çeşitli “usülsüzlükler” olduğunu tespit ederek kararı bozmuştu. İlk iki mahkeme süresince Reims Hapishanesi’nde tutulan Solmaz, yüksek mahkemenin “tekrar görülecek mahkemenin Dijon’da yapılması”na karar vermesinin ardından Chalon Hapishanesi’ne sevk edilmişti. Geçtiğimiz günlerde de görüş için hapishaneye giden ailesine Solmaz’ın mahkemenin görüleceği şehir olan Dijon’daki hapishaneye sevk edildiği bildirilmiştir. Böylece ATİK’li devrimci Sami Solmaz toplamda üç kere sevk edilmiş olmaktadır.

24 Haziran günü gerçekleştirilen mahkemede, mahkeme heyeti Alman devletinin kararı ve isteği doğrultusunda Sami Solmaz’ın tutuklandığını belirterek, sadece Alman devletinin iddia ve taleplerini dile getirmekle yetinmiştir. Ardından Solmaz ve avukatı söz alarak savunma yapmışlardır. Sami Solmaz savunmasında kendisinin 2007 yılından beri politik mülteci statüsünde oturum alarak Fransa’da ikamet ettiğini ve Avrupa Türkiyeli İşçiler Konfederasyonu (ATİK) çatısı altında politik ve demokratik faaliyetlerini sürdürdüğünü dile getirmiştir. Solmaz ve avukatı, Alman devletinin iddia ettiği suçların kesinlikle “terör” kapsamında olamayacağı, “terör” ve “terörist” olarak isnat edilen suçların örgütlenme hakkı ve politik faaliyetlere katılımın engellenmesi ve terörize edilmesi amacı taşıdığını vurgulamıştır.

Savunmaların ardından mahkeme 10 dakikalık bir ara verdikten sonra kararı açıklamıştır. Mahkeme heyeti, Alman devletinden, Solmaz için “Türkiye’ye gönderilmeyeceğine dair güvence” isteneceği ve bunun 10 gün içerisinde gerçekleştirilmesi gerektiğini belirterek mahkemeyi 1 Temmuz 2015 tarihine ertelemiştir. Bu tarihe kadar ATİK’li devrimci Sami Solmaz, Dijon Hapishanesi’nde kalmaya devam edecek.

DAYANIŞMAYI BÜYÜTELİM, ATİK AKTİVİSTLERİNE SAHİP ÇIKALIM!

İade mahkemelerini görüleceği, Fransa, İsviçre, Yunanistan daki ATİK aktivistlerinin bu hukuksuz tutuklamalarını ve iade taleplerini boşa çıkarmak, tutsaklarla dayanışmayı büyütmek için bulunduğumuz alanlarda mahkemeler öncesinde konsolosluklar önünde dayanışma eylemleri yaparak, ATİK aktivistlerine sahip çıkalım.

Mahkeme Tarihleri:

01 Temmuz Fransa Mahkemesi

01 Temmuz Yunanistan Mahkemesi  

     
1617