Cuma Mart 29, 2024

ATiK'e yönelik tutuklama operasyonu 1. Yılında Nürnberg`de protesto edildi‏

kaypakkaya-partizan
Yürüyüş boyunca sık sık “Devrimci Tutsaklar Onurumuzdur”, “ATiK’li Devrimciler ve Tüm Politik Tutsaklar Serbest Bırakılsın”, “Yaşasın Devrimci Dayanışma” gibi sloganlar coşkuyla atıldı.

 

16 Nisan 2016 tarihinde ATiK’in ve Nürnberg ATiK Tutsaklarıyla Dayanışma Komitesinin çağrısı ile devrimci demokrat kurumlar bir araya gelerek geçen sene tutuklanan ATiK aktivistleri hem de son 3 yıllık süre içerisinde Almanya’da faşist TC devletinin hedef göstermesi sonucu tutuklanan devrimci-demokrat siyasi tutsakların serbest bırakılması ve şu anda yürürlükte olan “anti-terör” yasaları diye bilinen 129 a/b yasalarının protestosu için Nürnberg’de bir araya geldi.

Lorenzkirchen (Lorenz Kilisesi) önünde toplanan yüzlerce kitle pankart ve dövizlerini açarak eylemlerini başlattı. Kısa aralıklarla toplanan kitleye katılan ve farklı şehirlerden gelen diğer katılımcılar ise eylem başlangıç noktasına dayanışma ve faşizme/faşist uygulamalara karşı olan sloganlarıyla geldi.

Lorenzkirche önündeki ilk toplanma anı sırasında Nürnberg ATiK Tutsaklarıyla Dayanışma Komitesi adına açıklama yapıldı. Ardından ATiK adına hem süreci açıklayan hem de şu anda ATiK aktivistlerinin içinde tutulduğu izolasyon durumunu anlatan bir açıklama yapıldı.

Bu konuşmaların ardından kısa bir konuşma yapan sanatçı Çetin Oraner, genel anlamda anti-terör yasalarının muhalif insanlar üzerinde devlet terörü uygulamanın bir aracı haline geldiğini ve son süreçte bu maddelere dayanarak yapılan tutuklamaların tamamen haksız ve gayri-meşru olduğunu söyledi.

Başlangıç alanında bir konuşmada Sinan Aydın’ın avukatı Manfred Hörner yaptı. Öncelikle müvekkili Sinan Aydın’ın durumuna ilişkin bilgi veren Horner, Sinan Aydın’ın selamını getirdiğini açıklarken, kitle bu selama alkışlarla karşılık verdi. Ayrıca bu davanın açılma sürecini ve işleyen prosedürü anlatarak mahkemenin aslında siyasi bir mahkeme olduğuna dikkat çekti.

Avukat Hörner’ın konuşmasının ardından kitle kortej oluşturarak yürüyüşe geçti. Weisser Turm Meydanı’nda duran kortej burada ikinci mitingi gerçekleştirerek açıklamalarına devam etti. Alanda Linke Liste ve Nürnberg Belediye Meclisi temsilcisi Marion Padua açıklama yaparak ATiK tutsaklarıyla dayanışma içinde olduğunu belirtti ve Merkel hükümetinin AKP ile olan işbirliğini kınadı. Ardından sırası ile MLPD (Almanya Marksist-Leninist Parti), Organısierte Autonom(Örgütlenmiş Otonom), temsilcileri dayanışma konuşmaları gerçekleştirdi.

Mitinge katılan NAVDEM eşbaşkanı Yüksel Koç ve Aveg-Kon eşbaşkanı Baki Selçuk ATiK e yönelik saldırı operasyonlarını kınayarak, 10 devrimci tutsağın derhal serbest bırakılmalarını ve Türk devletinin talebiyle Alman Adalet bakanlığının tutuklama operasyonunu 1 yılında kınadıklarını belirten konuşmalar yaparak, Dava sürecinde de ATiK ile dayanışmaya ve birlikte mücadeleyi yükseltmeye devam edeceklerini dile getirdiler.

Konuşmaların ardından kitle tekrar Erhan Aktürk’ün kaldığı Nürnberg Hapishanesi önüne doğru yürüyüşe geçti. Sloganlarla varılan hapishane önünde Partizan adına açıklama yapılarak yürüyüşe katılan tüm Demokratik Güç Birliği örgütleri ve dayanışmacı kitle selamlandı. Tutsak edilen devrimcilerin mücadelesinin yükseltileceği dile getirildi. Rote Hilfe (Kızıl Yardım) adına yapılan açıklamada özellikle devletin baskı ve kriminalleştirme çabalarının bir işe yaramayacağı ve devrimci demokrat insanların bu yollarla yıldırılamayacağı, ancak her koşul altında demokrasi mücadelesinin devam edeceğine ilişkin özel bir vurgu vardı.

Yürüyüş boyunca sık sık “Devrimci Tutsaklar Onurumuzdur”, “ATiK’li Devrimciler ve Tüm Politik Tutsaklar Serbest Bırakılsın”, “Yaşasın Devrimci Dayanışma” gibi sloganlar coşkuyla atıldı. ATiK, Yeni Kadın, YDG, ATiF, AGiF, NAVDEM, SYKP, Partizan, MLPD, DKP, OA, Rote Hilfe `den Yüzlerce insanın katıldığı yürüyüş, eylem komitesinin duyarlılık çağrısı ardından sloganlarla son buldu. 

921