Salı Nisan 23, 2024

Armenak Bakırcıyan belgesel çalışmaları devam ediyor !‏

kaypakkaya-partizan
Armenak Bakırcıyan`ın hayatını ve TKP/ML saflarındaki devrimci mücadelesini konu edinen bir belgesel çalışması aylardır devam ediyor.

 

Sınıf bilinçli proletaryanın sürdürdüğü devrim, sosyalizm ve altınçağ mücadelesinin gözüpek kararlı kadrolarından Armenak Bakırcıyan ( Orhan Bakır) 13 Mayıs 1980 de Elazığ Karakoçan`da  jandarmayla girdiği çatışmada toprağa düşmüştü.

Devrim mücadelesinin efsanevi  militanı, Ermeni devrimci Armenak Bakırcıyan`ın  hayatını ve TKP/ML saflarındaki devrimci mücadelesini konu edinen bir belgesel çalışması  aylardır devam ediyor. İsveç  sürgünü Armenak`ın annesi Meryem Ana ile Stockholm`de başlatılan belgesel-dökümantar çalışması, Armenak`ın dostları, yoldaşları ve süreci birlikte  yaşayanlarla söyleşiler, geçtiğimiz günlerde İstanbul`da gerçekleştirildi.

Geçtiğimiz  hafta ise, Avrupa`da bulunan yoldaşları, dostları ve tanıklarla, Armenak Bakırcıyan`a dair bilinmesi ve öğrenilmesi gereken söyleşiler ve çekimler gerçekleştirildi. Armenak`ın İzmir cezaevinden 18 Ekim 1977’de kaçırılışı, o dönemde yaşananlar ve  birlikte yürütülen  faaliyetler,  o dönemden Armenak`ı tanıyan, aynı çalışmalara  imza atan yoldaşları ve dostları  tarafından anlatıldı. Duygusal ve hüzünlü ortamların yaşandığı, üzeri küllenmiş ateşin yeniden harlanması gerektiğine dair anıların paylaşıldığı, sürece ve geçmişe dair siyasal tartışmaların da  yapıldığı  buluşma, 20-30 yıl birbirinden ayrı düşmüş  insanların bir araya getirilmesi ve devrimci değerlerin korunmasına yönelik çalışmaların yapılıyor olması  bakımından anlamlı, sevindirici ve olumlu bulundu.

Armenak ” Bir  Ermeni devrimcinin Portresi”belgesel çalışması, yoldaşları,devrimci  kurumlar, vakıflar ve dostları  tarafından maddi-manevi  desteklenmekte.

Belgesel çalışmasını  koordine eden Kollektiv sözcüleri, önümüzdeki dönem Amed, Elazığ ve  Dersim`de çekimleri sürdürülecek olan belgeselin, Ermeni soykırımının 100.yılında kamuoyuna sunulmasının  planlandığını  belirttiler.

1737