Cuma Mart 29, 2024

Alın terimiz ve kanımız birbirine karışıyor

kaypakkaya-partizan
Devrimci önder İbrahim Kaypakkaya, Almanya’nın Ludwigshafen kentinde düzenlenen etkinlikle anıldı. Etkinlikte Rojava’da şehit düşen Birleşik Özgürlük Güçleri (BÖG) Komutanı Ulaş Bayraktaroğlu’nun gönderdiği görüntülü mesaj da sunuldu.

 

Devrimci önder İbrahim Kaypakkaya, Almanya’nın Ludwigshafen kentinde düzenlenen etkinlikle anıldı. Etkinlikte Rojava’da şehit düşen Birleşik Özgürlük Güçleri (BÖG) Komutanı Ulaş Bayraktaroğlu’nun gönderdiği görüntülü mesaj da sunuldu.

Amed’de 18 Mayıs 1973’te işkence ile katledilen TKP/ML’nin kurucu genel sekreteri İbrahim Kaypakkaya, Ludwigshafen’de binlerce kişinin katıldığı bir etkinlikle anıldı.

12’ler ve öncelleri...

Etkinlik, devrim mücadelesinde şehit düşenlerin anılmasıyla başladı. Gençler, ellerinde 24-28 Kasım 2016’da şehit düşen 12 TKP/ML TİKKO gerillasının fotoğraflarıyla salon içinde yürüyüş yaptı. Saygı duruşu öncesinde Mustafa Suphi, Mahir Çayan, Deniz Gezmiş, Kemal Pir, Mazlum Doğan, Suphi Nejat Ağırnaslı, Ivana Hoffmann, Cafer Cangöz gibi farklı gelenek ve coğrafyalardan onlarca devrimcinin fotoğrafları yansıtıldı.

‘Anmak, savaşmaktır’

“İbrahim Kaypakkaya’yı andığımız böyle anlamlı bir gecede hepinizi devrime olan inancımız ve içimizdeki tüm partizan coşkumuzla selamlıyoruz” denilen etkinliğin açılış konuşması, şöyle devam etti: “Kaypakkaya yoldaşı anmak, onun yükselttiği savaş bayrağını daha kararlı, daha fedakarca ve daha yüksekte dalgalandırmak demektir. Kaypakkaya yoldaşı anmak, halk savaşını geliştirmek demektir. Kaypakkaya yoldaşı anmak, savaşta cüret, kavgada militanlık demektir, değerlere sahip çıkmak demektir.”

Bayraktaroğlu’nun mesajı

Etkinlikte TKP/ML TİKKO Rojava Komutanlığı ile geçtiğimiz günlerde şehit düşen Birleşik Özgürlük Güçleri (BÖG) Komutanı Ulaş Bayraktaroğlu’nun görüntülü mesajları da gösterildi.

Bayraktaroğlu, “Bu etkinliğe katıldığımdan dolayı mutluluk ve gurur duyuyorum” cümlesiyle başladığı mesajında şunları ifade etti: “İbrahim Kaypakkaya yoldaş, TKP/ML’nin kurucu önderidir. Sadece TKP/ML’nin değil, bütün bölge devriminin önderlerinden biridir. Komünarların ve özgürlük güçlerinin önderlerinden biridir. İbrahim Kaypakkaya yoldaş, herkesin geri çekildiği bir dönemde fedakarca, büyük bir emek harcayarak ileri atılmıştır. Karanlığın ve zulmün barikatlarını yıkmıştır. İbrahim Kaypakkaya yoldaş, fedakarlığın, halka güvenin, devrimci öncülüğün kızıl bayrağıdır. Bu kızıl bayrağı yoldaşları bugüne kadar her şeylerini ortaya koyarak taşımışlardır ve taşımaya da devam etmektedirler. Faşizme karşı Türkiye’de, Kürdistan’da, Rojava’da omuz omuza mücadele ediyoruz ve savaşıyoruz. Alın terimiz ve kanımız birbirine karışıyor. İbrahim Kaypakkaya yoldaş, zafer yolunda yolumuzu aydınlatıyor. Bizi birbirimize yoldaş eden devrim ateşi olarak içimizde yaşıyor. Yolumuz, devrim yolunda ölümsüzleşenlerin yoludur.”

Birlik çağrıları

HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız ise mücadeleyi İbrahimlerden aldıkları ilhamla sürdürdüklerini belirterek birlikte mücadele etmenin önemine dikkat çekti. Yazar Ahmet Nesin de devrimci güçlerin birlik olmaktan başka çaresi olmadığını kaydetti.

Sanatçılar

Etkinlikte sanatçılar İlkay Akkaya, Barış Atay, Erdal Bayrakoğlu, Koma Berxwedan, Mehmet Ekici, Umuda Haykırış, Özden Çiçek ve Hozan Qamber ise sahne performanslarıyla yer aldı. 

Etkinlik notları...

* Etkinliğin en dikkat çekici anlarından biri, Koma Berxwedan’ın sahne performansıydı. 14 kişiyle etkinliğe katılan Koma Berxwedan, bir de güne özgü performans sergiledi: ‘İbrahim Yoldaş’ şarkısını seslendirdi.

* İlkay Akkaya’nın sahne performansı da en merak edilen anlardan biriydi. Akkaya, ‘İbrahim Yoldaş’ı Barış Atay’la birlikte seslendirdi; Atay, Ahmet Telli’den bir şiir de okudu. Akkaya, Ahmet Telli şiiri seçmelerinin nedenini ise şöyle açıkladı: “Ahmet Telli ile Kaypakkaya, aynı okuldaymış. Telli, o dönemde başka bir yere sürgün edilmiş. Yanına gitmeye, uğurlamaya herkes korkuyormuş. Valizlerini taşıyıp eşlik eden yalnızca İbrahim Kaypakkaya olmuş.”

* Anmanın her yıl gerçekleştirildiği salon, yine oldukça iyi hazırlanmıştı. Duvarlara fotoğrafları asılmış yüzlerce devrim şehidi, etkinliğe renklerini, hatıralarını kattı.

* Partizan’ın mesajını Rojava’da savaşmış ve DAİŞ’in bombalı araçla yaptığı saldırıda bacağını kaybetmiş bir devrimci okudu.

* Etkinliğin en fazla dikkat çeken yanlarından biri de, her yıl olduğu gibi, stantlardaki zenginlikti. Birçok kurum ve yayınevi, salonda standıyla yer almıştı.

 

Yeni Özgür Politika
732